Data actualizării:
Data publicării:

Referendum - NĂMOLUL de Techirghiol. Se vrea intervenţia lui Grindeanu

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp

O firmă din Caransebeş, ce doreşte exploatarea lacului Techirghiol, este noul inamic al comunităţii locale. Drept urmare, o petiţie privind salvarea nămolului din Techirghiol a fost lansată în mediul online chiar de Primăria Techirghiol.

Primarul oraşului Techirghiol, Iulian Soceanu, contactat de redactorii DC News, a declarat că va face demersuri pentru organizarea unui referendum local, deoarece cei care trebuie să-şi spună punctul de vedere în legătura cu această resursă minerală sunt chiar locuitorii oraşului.

„Este o variantă (n.r. referendum) la care ne-am gândit, prin care am putea să clarificăm exact această situaţie. Cetăţenii să aibă ultimul cuvânt", a spus primarul din Techirghiol, precizând, totodată, că a trimis documente către instituţii abilitate, printre acestea numărându-se şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. „Aştept răspuns", spune primarul.

Un răspuns va aştepta şi de la premierul Sorin Grindeanu. Astăzi, cel târziu mâine, îi va transmite o informare prin care să îi aducă la cunoştinţă situaţia.

„Dacă nu primim răspuns, referendumul va fi declanşat", afirmă primarul din Techirghiol.

Iulian Soceanu vrea să se ţină cont de trei condiţii, şi anume: să nu se exporte nămolul, să se comercializeze doar în zona costieră a Mării Negre, iar exploatarea să se facă într-un mod durabil cu respectarea condiţiilor de mediu.

În altă ordine de idei, spune că mesajul a ajuns în Parlament. „Consider că s-au făcut suficiente demersuri pentru ca vocea noastră să fie auzită", mai spune Iulian Soceanu.

Între timp, a fost lansată şi o petiţie online intitulată „Salvaţi nămolul de Techirghiol", prin care autoritatea locală şi locuitorii orașului Techirghiol solicită sprijinul românilor „pentru ca în viitoarea licență de exploatare, care va fi acordată SC Formin SA, să fie impuse o serie de restricții prin care să fie garantată regenerarea resursei naturale, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol".

„Prin interzicerea exportului în afară țării și a comercializării doar în zona de coastă a Mării Negre, nămolul rămas în urma tratamentelor poate fi repus din locul de unde a fost extras, fapt ce va conduce la o regenerare mai rapidă a acestei resurse minerale. De asemenea, dorim că exploatarea să se facă cu respectarea obligatorie a tuturor normelor de mediu în vigoare astfel încât apa și micro organismele din lac să nu fie afectate. Este foarte important de știut faptul că datorită acestor micro organisme care se regăsesc în Lacul Techirghiol există nămolul sapropelic cu proprietățile sale terapeutice", susţin iniţiatorii petiţiei.

Până în prezent au fost adunate peste 2.200 de semnături.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel