Data publicării:
REFERENDUM Irlanda blasfemie. Radu Banciu: Să nu le treacă și alor noștri prin cap!
În contextul dezbaterilor actuale despre limitele libertăţii de exprimare şi libertatea religioasă, cetăţenii din Irlanda sunt chemaţi la referendum vineri, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, pentru a decide dacă infracţiunea de blasfemie ar trebui să fie eliminată sau păstrată în Constituţia ţării. Radu Banciu a comentat acest subiect la B1 TV.
În prezent, blasfemia este interzisă în Irlanda în baza articolului 40.6.1 al Constituţiei şi pedepsită prin lege. În 2017, ministrul sănătăţii a calificat această legislaţie drept „absurdă” şi „oarecum stânjenitoare”. Legea Defăimării (The Defamation Act) a clarificat noţiunea, stipulând că o persoană comite această infracţiune dacă publică sau rosteşte „o frază care este grosolan de abuzivă sau insultătoare în legătură cu o chestiune considerată sacră de o religie, cauzând prin aceasta sentimente de mânie în rândul unui număr substanţial de aderenţi la acea religie".
La referendum, care va avea loc simultan cu scrutinul prezidenţial, cetăţenii urmează să se pronunţe asupra introducerii celui de-al 37-lea amendament constituţional, care abrogă legea actuală.
Radu Banciu, reacție în emisiunea sa
„Cetățenii din Irlanda sunt chemați mâine (n.r. astăzi) la referendum, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Să nu le treacă și alor noștri prin cap chestia asta. Hai să mai facem un referendum că și așa trebuie să vină lumea la vot. Să-i păcălim, să le mai punem o întrebare. Dacă tot au venit, ce-i încurcă să mai pună o ștampilă? Cinci secunde? Deci combină alegerile prezidențiale cu acest referendum pentru a decide dacă infracțiunea de blasfemie ar trebui să fie eliminată sau păstrată în Constituția țării. Se înjură vârtos, e adevărat, în Irlanda. În general, blasfemia este definită ca actul de a insulta sau de a vorbi într-o manieră profanatoare despre Dumnezeu sau alte chestiuni sacre", a spus Radu Banciu, joi seară, la B1 TV, în cadrul emisiunii sale „Lumea lui Banciu”.
„Limba engleză știți că are niște clișee în care Dumnezeu este des pomenit, prea des. (...) Se exprimă tot timpul niște senzații în care apare, dintr-o dată, Dumnezeu. Într-adevăr, pot să lucreze un pic la context. Sunt atâtea cuvinte în limba engleză”, a mai spus Radu Banciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News