REFERENDUM 26 mai 2019. BEC, decizie de ultimă oră - atenție la urnele de vot!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Hotârâre de ultimă oră a Biroului Electoral Central. Alegerile din 26 mai se vor desfăşura diferit faţă de orice alt scrutin anterior. Deoarece în aceeaşi zi se va desfăşura şi referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema Justiţiei, BEC a decis ca alegătorii să primească trei buletine diferite de vot, unul pentru europarlamentare şi celelalte două pentru întrebările de la referendum. Astfel, românii vor putea fi de acord cu ambele sau doar cu una dintre întrebările puse la referendum. 

Într-o decizie de ultimă oră, Biroul Electoral Central a decis să modifice desfăşurarea alegerilor din 26 mai. Pe site-ul BEC a fost publicată o hotărâre cu privire la modul de desfăşurare a referendumului, din care reiese că voturile exprimate pot fi anulate şi pe motiv de neatenţie, nu doar pentru ştampilare excesivă sau neştampilare, ca până acum. 

"Alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot îşi va exprima iniţial opţiunea pentru scrutinul la care doreşte să participe (alegerile europarlamentare, referendum sau ambele n.r.). Alegătorul va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot pentru referendum, dacă şi-a exprimat decizia de a participa la scrutin, neavând posibilitatea de a opta doar pentru una dintre întrebări", se arată în decizia BEC din 14.05.2019

Atenţie la urne 

"Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripţionarea vizibilă corespunzătoare a urnelor şi vor da îndrumări alegătorilor pentru a introduce buletinele de vot în urnele destinate acestora. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată atrage nulitatea acestuia", se mai arată în hotărârea Biroului Electoral Central. 

Astfel, dacă alegătorii introduc buletinul de vot al primei întrebări de la referendum în urna corespunzătoare celei de-a doua întrebări, votul nu va fi luat în seamă şi va fi anulat.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel