Data actualizării:
Data publicării:

Rectorul Lucian Georgescu: Mulți pești sunt asexuați din cauza prezenței unor estrogeni în apa Dunării. De vină sunt anticoncepționalele

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Rectorul Universității Dunărea de Jos, Lucian Georgescu, a vorbit despre descoperirile cu privire la peștii din Dunăre.

Joi, 10 martie, la emisiunea La Sud prin Sud Est, a fost invitat rectorul Universității Dunărea de Jos, Lucian Georgescu. Acesta a discutat cu moderatorul emisiunii Aurel Vlaicu, analistul politic Bogdan Chirieac și jurnalistul Val Vâlcu.

„Poate suna ca un breaking news. (...) O poveste interesantă în cadrul cercetărilor dumneavoastră legate de popularea Dunării cu pești. Ați descoperit că peștii sunt asexuați, deoarece în Dunăre există o cantitate mare de estrogen, care a făcut ca, în timp, peștii să nu se mai poate reproduce. Dacă noi bem apă din Dunăre, oare cu noi ce se poate întâmpla?”, a spus moderatorul Aurel Vlaicu.

„Am pornit de la o constatare făcută pe peștii din Dunărea de sus, adică Dunărea apropiată de vărsare, zona Austria-Germania. S-a descoperit că mulți pești sunt asexuați din cauza prezenței unor estrogeni în apa Dunării. Ei provin, în general, de la anticoncepționalele nemetabolizate care ajung în Dunăre și pentru care nu există o metodă specială de distrugere. Sunt substanțe persistente și nu sunt singurele! Sunt multe medicamente care sunt în apa Dunării și care ajung, cumulat, din toate țările din amonte... ajung la noi”, a spus Lucian Georgescu.

„Mulți au ca sursă principală de apă potabilă Dunărea. Și bineînțeles este și apa care pleacă în agricultură, care se duce în multe locuri”, a subliniat acesta.

Ulterior, a vorbit despre o navă de cercetare, care va determina tipurile de poluare, „în special poluanții de finețe să zicem”. „Instalațiile pe care le avem în Galați și cele care vor fi pe navă sunt cele mai bune din lume, fără niciun fel de exagerare. Pe navă vor fi în permanență zece cercetători din toată Europa. Deci, este un sistem de laborator deschis. Nava este făcută prin co-finanțare europeană și va contribui la determinarea acestor poluanți, dar nu numai”, a spus rectorul Universității Dunărea de Jos.
 

Rectorul Universității Dunărea de Jos, Lucian Georgescu, La Sud prin Sud Est. Sez 1, ep 2

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel