Record la Bâlea Lac: Cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 05 ian 2023, 10:28
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Nici iarna nu mai e ce-a fost odată!

Anomaliile vremii din ultimele zile au creat valori istorice din punctul de vedere al stratului de zăpadă înregistrat la stațiile meteorologice, obișnuite cu o cu totul altă situație pentru această perioadă. Spre exemplu, La peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la staţia meteo Bâlea Lac, situată în zona turistică cu acelaşi nume, primele zile din 2023 au fost înregistrate recorduri de căldură şi cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani de când se fac măsurători.

Maxime istorice pentru zona montană

Prea puţină zăpadă în această perioadă la Bâlea Lac, din cauza încălzirii temperaturii, dovadă că în zilele de 1 şi 2 ianuarie şi în nopţile ce le-au urmat, termometrele de la staţia meteo au înregistrat maxime istorice. Potrivit meteorologului de la Centrul Transilvania Sud Sibiu, citat de Agerpres, în 1 ianuarie s-a înregistrat un record de temperatură la Bâlea Lac, unde au fost 6,5 grade ziua şi 4,8 grade noaptea, fiind cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie aici, de când se fac măsurători, adică de 45 de ani. De asemenea, şi ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, la Bâlea Lac, pentru că aici ziua au fost 8,3 grade şi noaptea 3,4 grade.

Risc de avalanşă zero

Stratul de zăpadă a fost redus considerabil din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, chiar și în locurile unde aceasta era din abundență. Stratul mic de zăpadă înseamnă că nu există risc de avalanşă, ştiut fiind faptul că avalanşele sunt ceva obişnuit pentru Munţii Făgăraşului, în lunile de iarnă. „A fost foarte cald, au fost maxime, recorduri de temperaturi la majoritatea staţiilor. A fost frumos la munte şi s-a topit zăpada. De câteva zile sunt recorduri de temperaturi”, a mai spus meteorologul.

Începând cu 3 ianuarie, temperatura a scăzut la staţia meteo Bâlea Lac şi nu s-au mai înregistrat maxime istorice.

Staţia meteo de la Bâlea Lac se află în zona turistică cu acelaşi nume unde mai există o bază Salvamont, câteva cabane şi un hotel de gheaţă, singurul de acest fel din ţară. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se face în această perioadă numai cu telecabina, traficul rutier fiind închis pe Transfăgărăşan de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?