Record istoric stabilit de alpinistul Nirmal Purja
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Nirmal Purja a escaladat vârful Shishpangma, de peste 8000 de metri, ocazie cu care a stabilit un record mondial.

Alpinistul nepalez Nirmal Purja, în vârstă de 36 ani, a anunţat marţi că a stabilit un record istoric, escaladând al 14-lea vârf de peste 8.000 de metri într-un interval de doar şapte luni, informează agențiile internaționale preluate de Agerpres.

"Misiune îndeplinită", a scris "Nims", diminutivul său, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, de pe vârful Shisha Pangma, situat în Tibet, care era ultimul de peste 8.000 m pe care îl mai avea de cucerit în cadrul tentativei sale, denumită "Project Possible", începută în luna aprilie cu vârful Annapurna.

Precedentul record de escaladare a 14 vârfuri de peste 8.000 m, utilizând cel puţin o dată oxigen, a fost stabilit într-un interval de şapte ani, 11 luni şi 14 zile, de legenda alpinismului polonez, Jerzy Kakuczka, în urmă cu peste trei decenii.

Fost soldat în forţele speciale britanice, Nirmal Purja a atins vârful tibetan de 8.027 m la ora locală 08:58, împreună cu echipa sa. El a primit un permis special din partea autorităţilor chineze pentru a urca pe vârful Sishapangma, pe care l-au ţinut închis în acest sezon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel