Recesiunea devine din ce în ce mai probabilă în Germania, avertizează Banca Centrală de la Berlin
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 23 aug 2022, 08:43
WhatsApp
Recesiunea devine din ce în ce mai probabilă în Germania, avertizează Banca Centrală de la Berlin/ FOTO: Pexels
Recesiunea devine din ce în ce mai probabilă în Germania, avertizează Banca Centrală de la Berlin/ FOTO: Pexels
O recesiune în Germania, cea mai mare economie a zonei euro, este din ce în ce mai probabilă, iar inflaţia va continua să accelereze şi toamna aceasta ar putea înregistra un vârf de peste 10%, se arată în raportul lunar al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), publicat luni, transmite Reuters.

Cu o economie dependentă puternic de gazele ruseşti, Germania este printre cele mai vulnerabile ţări la o tăiere a livrărilor de energie, iar creşterea costurilor afectează deja producţia, efectele urmând să fie şi mai dureroase în următoarele luni.

"Scăderea activităţii economice în lunile de iarnă devine din ce în ce mai probabilă. Gradul ridicat de incertitudine privind livrările de gaze în această iarnă şi creşterile semnificative de preţuri vor afecta probabil semnificativ gospodăriile şi companiile", avertizează Bundensbank.

Rusia reduce exporturile de gaze ca răspuns la sancţiunile occidentale, iar majoritatea economiştilor susţin că o recesiune în Germania este inevitabilă.

Preţurile ridicate şi deficitul de gaze forţează deja Germania să reducă consumul, sectoarele mari consumatoare de energie având cel mai mult de suferit. Costurile cu energia menţin inflaţia ridicată, iar toamna aceasta s-ar putea înregistra un vârf al inflaţiei de peste 10% în Germania, de aproximativ cinci ori mai mari decât ţinta BCE, de 2%.

"Per ansamblu, rata inflaţiei ar putea ajunge 10% în toamnă. Riscurile la adresa inflaţiei sunt ridicate, în special în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor de gazele ruseşti", se arată în raportul Băncii Centrale a Germaniei.

Instituţia avertizează că aceste evoluţii ar putea apoi spori riscul unei creşteri rapide a salariilor, în special ţinând cont de nivelul record scăzut al ratei şomajului, ceea ce ar putea perpetua inflaţia, prin apariţia unei spirale salarii-preţuri.

Germania, în impas. Țara reactivează o altă centrală pe cărbune pentru a economisi gaze

Germania repune în funcţiune o altă centrală de rezervă pe bază de cărbune săptămâna viitoare, încercând să economisească rezervele de gaze pentru iarnă, informează dpa.

Centrala Heyden din Petershagen, în apropiere de Hanovra (vestul Germaniei), este programată să revină pe piaţă din 29 august până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, a anunţat luni operatorul Uniper.

Germania intenţionează să elimine treptat producţia de energie pe bază de cărbune cel târziu în 2038. Dar războiul din Ucraina şi perturbările care au urmat pe piaţa energiei au determinat reactivarea unor centrale. Din 14 iulie, un regulament a permis centralelor pe cărbune din aşa-numita reţea de rezervă să fie complet reactivate pentru a ajuta la economisirea gazelor.

Centralele de rezervă produc energie electrică numai atunci când este necesar pentru a asigura stabilitatea reţelei.

Cu o capacitate de 875 de megawaţi, centrala Heyden, care a început să funcţioneze în 1987, este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit Uniper.

La începutul lunii august, centrala Mehrum din Hohenhameln, deţinută de grupul energetic ceh EPH, a fost prima centrală pe cărbune repusă în funcţiune.

Mai multe centrale pe cărbune care au fost plasate în rezervă urmează să fie repornite săptămânile următoare în contexul fluxurile reduse de gaze importate din Rusia.

Gazele reprezintă cea mai mare parte a sistemelor de încălzire a locuinţelor din Germania, scrie Agerpres.

Criza se face resimţită în Germania. Băncile germane resping cereri de finanţare pentru credite ipotecare

Cetăţenii din Germania încep să simtă din ce în ce mai tare criza. Acum, dorinţa de a-şi cumpăra o casă pare să devină tot mai greu de îndeplinit. 

Bundesbank (Banca Federală) atrage atenţia că băncile din Germania şi-au înăsprit condiţiile de creditare la împrumuturile private pentru locuinţe, în al doilea trimestru, mai mult ca niciodată, de la introducerea analizei privind finanţările efectuate de Banca Centrală.

Băncile explică fenomenul prin înrăutăţirea perspectivelor pe piaţa imobiliară rezidenţială şi scăderea bonităţii clienţilor; ele aplică acum standarde mai severe în cazul cererilor de împrumut pentru construcţia sau achiziţionarea de case, ba chiar tind să respingă solicitările de finanţare.

Din cauza creşterii puternice a inflaţiei, determinată mai ales de preţurile la energie, evaluăm mai strict solvabilitatea clienţilor, respectiv costurile de trai ale acestora, transmite o mare bancă germană, citată de "Handelsblatt". Banca recomandă clienţilor să utilizeze capitaluri proprii, suficiente şi în măsura în care este posibil, să facă rambursări mai mari.

Şi creşterea ratelor dobânzilor pune presiune pe bugetele private - la începutul anului, clienţii încă mai puteau obţine un împrumut de 300.000 de euro pe 10 ani de la majoritatea instituţiilor financiare mari din Germania, la condiţii cuprinse între 0,75 şi 1% dobânda pe an.

La începutul lunii august, o astfel de finanţare era disponibilă la o dobândă de circa 3 procente. Totuşi, spre deosebire de alte ţări europene, în Germania, creditele pentru construcţii au de regulă o durată mai lungă, fapt ce reduce riscurile. Astfel, creşterea ratelor dobânzilor nu devine vizibilă decât atunci când o parte semnificativă din împrumut a fost deja rambursată, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?