Recesiune în zona euro în T4. Negrescu: Dacă Europa are gripă, România intră la Terapie Intensivă. Șoc semnificativ pentru economia țării noastre
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 05 oct 2022, 17:30
WhatsApp
Fotografie de la Nicola Barts, Pexels
Fotografie de la Nicola Barts, Pexels
Zona euro pare că nu mai poate evita o recesiune în trimestrul IV al anului. Cum va fi afectată România, dar şi cât contează faptul că ţara noastră are încă monedă proprie, a explicat Adrian Negrescu, specialist în economie. 

Luna septembrie a marcat adâncirea scăderii activității economice în zona euro. Orice speranțe că regiunea ar putea evita recesiunea au fost nimicite. Momentul este unul de mare presiune pe BCE: inflația record pune presiune pe Banca Centrală să acționeze, arată datele S&P Global, conform Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 48,1 puncte în septembrie, de la 48,9 de puncte luna precedentă. Analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 48,5 de puncte. Datele din septembrie reprezintă cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni al indicatorului care evaluează situaţia economică generală.

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI

"Dacă Europa face gripă, România intră la Terapie Intensivă"

"Era o expresie cândva: dacă SUA strănută, Europa face gripă. Tradus în realitatea românească, înseamnă că dacă Europa face gripă, România, din păcate, intră la Terapie Intensivă. Dacă principalii noştri parteneri comerciali, Germania, Italia, Franţa, Spania, vor intra în recesiune, - iar toate semnalele arată că scăderea producţiei, a consumului din aceste ţări, pe fondul inflaţiei generate de război, se accentuează pe zi ce trece - înseamnă că economia românească va suferi un şoc semnificativ. 

Se văd deja primele semnale. Inclusiv BNR, în raportul privind creşterea dobânzii cheie, ne anunţă că creşterea economică s-a redus semnificativ, iar industria şi-a temperat foarte mult avansul din primele două trimestre. Alături de consumul populaţiei, care nu mai performează la nivelul din primele două trimestre. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, practic, economia a intrat într-o zonă de stagflaţie, adică o creştere economică aproape de zero. Urmează o continuare a creşterii preţurilor, lucru pe care BNR îl vede continuând şi în următoarele luni, din perspectiva trendului", a explicat economistul Adrian Negrescu pentru DC NEWS. 

CITEŞTE ŞI Creşterea economică a României, încetinită. BNR: Sub impactul escaladării războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate

Noroc sau ghinion pentru România că are propria monedă? 

"Din păcate, în condiţiile în care importăm mare parte din produsele care ţin de consumul populaţiei, de zona de servicii necesare pentru mediul de afaceri, faptul că avem o monedă naţională nu mai reprezintă aproape nimic. Din păcate sau din fericire, avem o economie euroizată, dependentă de euro. Dacă noi nu vom mai putea să exportăm către principalii noştri parteneri, înseamnă că bruma de economie românească pe care o mai avem va intra într-o recesiune. Producţia se va opri şi va însemna un număr mare de şomeri. 

Din prisma valorii leului, din prisma faptului că avem o monedă naţională, în momentul de faţă acest lucru este un dezavantaj. Dacă am fi avut euro, investitorii ar fi ajuns mai repede la Bucureşti, ar fi avut mai multă încredere în economia românească şi ne-ar fi oferit dobânzi mai mici atunci când împrumută România. La fel şi populaţia, s-ar fi putut împrumuta la dobânzile din zona euro. Aşa, ne împrumutăm la dobânzile din România, care sunt cele mai mari din Europa, dobânzi de peste 10% pentru populaţie", a concluzionat Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?