Recent descoperit, șarpele DiCaprio este pe cale de dispariție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube The Silverback Zombie
Sursa Foto YouTube The Silverback Zombie
O nouă specie de șarpe numită în omagiu lui Leonardo DiCaprio a fost descoperită în Panama. Păcat că, împreună cu celelalte alte patru specii  identificate, este în pericol de dispariție.

În aceast articol veți descoperi lucruri uimitoare despre șerpi dar și despre Leonardo DiCaprio. Care este legătura? Pentru a afla, trebuie să mergem în junglele din America Centrală și de Sud, între Panama, Ecuador și Columbia, unde Alejandro Arteaga de la Biodiversity Field Lab din Quito a efectuat un studiu în care a identificat cinci noi specii de șerpi. 

Aparținând genurilor Sibon și Dipsas, aceștia se hrănesc cu melci, au ochi portocalii strălucitori și unul dintre ei a fost botezat de amintitul Leonardo DiCaprio, actor dar și activist de mediu. Descrierea celor cinci noi specii a fost publicată pe ZooKeys, relatează Focus.

Expediția care i-a condus pe Arteaga și colegul său Abel Batista să descrie cele cinci noi specii a fost finanțată de Clubul Exploratorilor, dar nu este genul de expediție pe care probabil ți-o imaginezi.

De fapt, șerpii nu au fost descoperiți atunci pentru prima dată:  aceștia erau animale pe care le cunoșteam deja, dar a căror atribuire taxonomică nu a fost clară. 

Pentru a o reconstrui, Arteaga și Batista au colectat probe de ADN și le-au folosit pentru a reconstrui arborele filogenetic al subfamiliei Dipsadinae. 

Făcând acest lucru, ei au descoperit că cei cinci șerpi sunt suficient de îndepărtați genetic de alte specii descrise anterior pentru a-și merita propria denumire. 

Pentru a-i boteza, cei doi i-au cerut ajutor și lui Leonardo DiCaprio, care a decis să îi numească după numele sale Irmelin: numele complet al speciei este Sibon Irmelin Di Caprio.

Toate cele cinci specii noi sunt mici (aproximativ 40 cm lungime), se hrănesc în principal cu melci și pentru a se apăra de prădători au obiceiul să se rostogolească și să emită un miros urât. 

Și, din păcate, toți cei cinci sunt deja în pericol de dispariție: sunt șerpi arborici, care nu pot supraviețui acolo unde copacii au fost tăiați și, prin urmare, sunt amenințați de activitățile miniere din locurile lor natale. 

Pentru șerpii care trăiesc în Ecuador și Columbia, principala problemă este exploatarea ilegală a aurului, în timp ce în Panama, unde trăiește șarpele DiCaprio, printre altele, amenințarea este exploatarea legală și aprobată de stat de cupru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel