Recensământul populaţiei şi locuinţelor: Aproape 3,4 milioane de români au fost înregistraţi în primele două zile
Un număr de 1.372.328 de locuinţe şi 3.398.433 de persoane au fost înregistrate în primele două zile ale recensământului, conform unei informări a Institutului Naţional de Statistică (INS).
"Din informaţiile operative obţinute din raportările prin SMS, informaţii centralizate de INS privind ritmul de colectare a datelor statistice în teren la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, în perioada 20-21 octombrie se constată că au fost recenzate 1.372.328 de locuinţe, reprezentând 15,89 la sută din numărul total al locuinţelor estimate a fi recenzate, şi 3.398.433 de persoane prezente, temporar absente sau plecate pe o perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte", se arată în documentul citat, care a fost prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la sediul INS.
Conform oficialilor INS, recensământul a decurs cel mai bine în Covasna, unde în doar două zile au fost înregistrate datele din 20,56 la sută dintre locuinţele care potrivit estimărilor ar trebui să existe în judeţ.
Pe următoarele locuri în clasamentul pe judeţe se situează Bistriţa Năsăud, cu 18,89 la sută dintre locuinţe înregistrate în două zile, Buzău, cu 18,85 la sută, Vâlcea, cu 18,73 la sută şi Bihor, cu 18,44 la sută.
La polul opus, în primele două zile, în Bucureşti, au fost înregistrate doar 9,82 la sută dintre locuinţele estimate. Nici în judeţele Constanţa, Ilfov, Teleorman sau Timiş lucrurile nu au decurs mai bine decât în Capitală, procentele acestora fiind situate între 12,6 şi 14,46.
Oficialii INS au declarat că nici joi şi nici vineri nu au apărut probleme mari în desfăşurarea recensământului.
"Nu am dat nicio amendă până acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanţi, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri ", a declarat purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu.
Întrebat de jurnalişti cum a decurs recensământul în comunităţile de romi, Alexandrescu a răspuns că, în afară de reticenţa acestora de a-i primi pe recenzori în casă, lucrurile au fost "absolut normale, ba chiar mai bune decât în alte zone", explicând că, din câte a aflat, au existat situaţii în care romii au "făcut coadă" la recenzori pentru a fi luaţi în evidenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News