Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Rebelii Houthi, ”schimbare sofisticată” a tacticii în atacurile din Marea Roșie - surse Reuters

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol mai multe despre schimbarea făcută de rebelii Houthi.

Alegeri prezidentiale 2024

Rebelii Houthi din Yemen trimit drone maritime pline cu explozibili în Marea Roșie, pe măsură ce își intensifică atacurile asupra navelor comerciale care au puține mijloace de apărare împotriva ”schimbării sofisticate” a tacticii, afirmă surse din domeniul securității maritime.

Militanții Houthi au lansat pentru prima dată atacuri aeriene cu drone și rachete pe ruta comercială în noiembrie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza. În peste 70 de atacuri, ei au scufundat două nave, au capturat o alta și au ucis cel puțin trei navigatori.

În ultimele săptămâni, cel puțin trei nave au fost atacate de nave de suprafață fără echipaj (USV), iar într-un incident au contribuit la scufundarea cargobotului Tutor. În noiembrie nu a existat o astfel de activitate.

„Aceste USV-uri, încărcate cu explozibili, reprezintă o schimbare sofisticată în tacticile războiului asimetric, permițând rebelilor Houthi să lovească cu precizie și la distanță, minimizându-și astfel expunerea la contraatacuri”, a declarat Dimitris Maniatis, CEO al organizației Maritime Risk Managers MARISKS, conform Reuters.

Nave vizate de rebelii Houthi

Pe 27 iunie și 30 iunie, două nave au fost vizate de tacticile rebelilor Houthi, inclusiv de mai multe drone de atac maritim, a declarat agenția maritimă United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

"USV-urile lovesc navele la linia de plutire, iar acest lucru, combinat cu dimensiunea substanțială a focosului, are potențialul de a genera probleme semnificative legate de pătrunderea apei și de controlul daunelor”, a declarat Munro Anderson, șeful operațiunilor de la Vessel Protect, specialist în riscuri de război și asigurări maritime, parte a companiei Pen Underwriting.

”Este foarte probabil ca, în lumina succesului foarte public pe care l-au avut astfel de dispozitive, atunci când au fost utilizate de forțele ucrainene în Marea Neagră, rebelii Houthi să fi încercat să utilizeze astfel de tactici în propriile scopuri”, a adăugat Anderson.

Într-o altă tactică emergentă, unele dintre USV-uri au fost înregistrate ca având potențial manechine care să semene cu pirații, într-o altă tactică psihologică menită să deruteze navigatorii, a declarat un oficial al companiei grecești de securitate maritimă Diaplous.

Lovituri defensive asupra USV-urilor

Potrivit surselor de securitate maritimă și analizei Reuters, au existat cel puțin șase lovituri defensive asupra USV-urilor de către navele de război ale coaliției conduse de SUA începând din februarie.

„În majoritatea cazurilor, înțelegem că rebelii Houthis folosesc ”observatori” pe mare, care adesea înregistrează atacul de la o distanță mică și, în majoritatea operațiunilor (dacă nu în toate), dirijează de la distanță USV-ul către țintă”, a precizat Maniatis.

Surse din industria asigurărilor au declarat că primele suplimentare de risc de război, plătite atunci când navele navighează prin Marea Roșie, au fost cotate până la 0,7% din valoarea unei nave în ultimele zile, de la aproximativ 1% la începutul acestui an, adăugând sute de mii de dolari de costuri suplimentare, iar cele mai recente amenințări ar putea crește tarifele în următoarele săptămâni.

Tarifele pentru navele chinezești - considerate ca neavând nicio legătură cu Israelul sau SUA, care sunt vizate - au rămas în jur de 0,2% până la 0,3% în schimb, au adăugat sursele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel