Reacția Patriarhiei Române la decizia lui Dorin Cioabă de a da în judecată BOR pentru anii de robie
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Patriarhia Română a venit cu o replică, după ce Dorin Cioabă a anunțat că va da Biserica Ortodoxă Română în judecată.

De curând, Dorin Cioabă, regele autointitulat al romilor a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va fi dată în judecată într-un proces internațional pentru perioada în care aceasta ar fi ținut în robie comunitatea de rromi.

„Credem noi că trebuie să se facă puțină lumină în situația aceasta. De 167 de ani de când rromi au fost dezrobiți, Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic și nu și-a cerut niciodată scuze public și tot mușamalizează acest subiect (...)”, a spus Dorin Cioabă.

Biserica Ortodoxă Română: Robia a făcut parte din viaţa socială a Ţărilor Române medievale

Astăzi, Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat de presă în care își anunță poziția față de intenția lui Dorin Cioabă de a intenta un proces împotriva instituției:

„Dacă ignorăm complexitatea realului și a istoriei, reducând totul la câteva idei simplificatoare, dacă sfidăm realitatea încercând să judecăm și să tranșăm trecutul cu un instrumentar total inadecvat acestuia, cel al sensibilităților, al actualelor drepturi civice, al avansului cunoașterii și al logicii prezentului, ca și cum acest instrumentar ar fi aplicabil și unor lucruri din afara experienței sociale în care a apărut, atunci ne aflăm cu certitudine în fața unui șir nesfârșit de dileme coborâtoare pe firele milenare ale istoriei.

Cum vom putea îndrepta, de pildă, atâtea cruzimi și nedreptăți strigătoare la cer consumate în antichitate, în Evul Mediu, în Renaștere, în timpul sângeros al Revoluției Franceze, al Holocaustului na*ist și sinistrului Gulag comunist sau în oricare epocă istorică ale cărei reverberații oricât de sublimate ajung încă supărător până la noi? Cum vom putea rescrie istoria în așa fel încât ea să se transforme într-un senin prezent continuu, edificat utopic pe ștergerea radicală a accidentatului relief cultural, social și moral al trecutului?“, transmite BOR, citată de Adevărul.

Conform Bisericii Ortodoxe Române, „robia a făcut parte din viaţa socială a Ţărilor Române medievale în aceeaşi măsură în care a fost o instituţie a societăţilor învecinate: Imperiul Bizantin, Serbia, Bulgaria, Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, Rusia ţaristă, dar şi la nivel mai larg: America latină, Statele Unite ale Americii, Franţa, Marea Britanie, ţări în care s-a dezvoltat mișcarea aboliționistă (de abolire a sclaviei), dar care la rândul lor nu au reușit eradicarea sclaviei decât aproximativ în aceeaşi perioadă ca şi în Ţările Române sau chiar după Ţările Române. Mai trebuie spus că fenomenul robiei ţiganilor din Ţările Române prezintă diferenţe de înţelegere faţă de sclavia practicată în ţările atlantice sau în coloniile unor imperii occidentale, unde sclavii nu aveau atât de multe drepturi precum robii de etnie romă din Ţările Române“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel