Reacția NATO la armistițiul propus de Rusia: Putin poate opri războiul astăzi
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Alianța Nord-Atlantică spune că președintele Putin poate „opri astăzi“ războiul prin retragerea forțelor ruse din Ucraina.

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, a emis un comunicat în care s-a referit la răspunsul lui Volodimir Zelenski la cererea Rusiei de închiere a unui armistițiu pe perioada Crăciunului pe stil vechi. Președintele ucrainei a spus că, prin acest acord, Kremlinul încearcă să folosească sărbătoarea Crăciunului „ca acoperire“ pentru a opri avansul ucrainenilor în Donbas și pentru a avea timp să aducă echipaente și provizii în zona de poziții, conform Agerpres.

„Preşedintele Zelenski a clarificat poziţia Ucrainei cu privire la această aşa-zisă încetare a focului. Acest război a fost declanşat de Rusia, iar preşedintele Putin îl poate opri astăzi, retrăgându-şi trupele din Ucraina. În schimb, am văzut cum forţele ruse lansează de mai multe luni atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii civile“, a spus Oana Lungescu.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Rusia a bombardat Ucraina și în timpul Crăciunului pe stil nou și de Revelion, iar decizia de încetare a focului de acum s-a luat în urma cererii patriarhului Kiril.

„NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a-şi proteja dreptul la autoapărare, consacrat în Carta Naţiunilor Unite“, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a NATO.

Reamintim că ieri, după o sugestie a patriarhului Kiril al Rusiei, președintele Federației Ruse i-a cerut lui Serghei Șoigu o încetare a focului pe perioada Crăciunului pe stil vechi între 6 ianuarie ora 12:00 și 7 ianuarie ora 23:59. Armistițiul a fost refuzat de Ucraina (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Medvedev, mesaj dur, după refuzul armistițiului de către Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel