Războiul țigărilor mentolate: România încalcă Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului
Data publicării:
Autor: florin, Florin Pupăză
WhatsApp
tigari-mentolate-dcnews
tigari-mentolate-dcnews

Ministerului Economiei a îndemnat ţigărilor mentolate de la interdicţia comercializării ţigărilor cu arome, iar România încalcă Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind barierele tehnice în calea comerţului, avertizează Societăţii Române de Pneumologie.

În 2012, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Comerţului au dat dreptate Indoneziei care a reclamat Statele Unite ale Americii pentru încălcarea acestui acord atunci când a interzis ţigările cu arome, mai puţin ţigările mentolate, obligând SUA să-şi revizuiască legislaţia. Indonezia poate solicita despăgubiri pentru pierderile suferite.

În Memorandumul privind poziţia României faţă de propunerea Comisiei Europene pentru o nouă directivă a tutunului, sunt propuse şi alte abordări care încalcă un alt tratat internaţional semnat de România: Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului.

Reprezentanţii Societăţii solicită prim-ministrului Victor Ponta să dispună schimbarea Memorandumului astfel încât pe 21 iunie 2013, la întâlnirea miniştrilor sănătăţii din ţările Uniunii Europene, reprezentantul Ministerului Sănătăţii să poată susţine că România sprijină continuarea negocierii Directivei astfel încât să fie apărată sănătatea cetăţenilor şi nu a industriei tutunului.

"În intervenţiile făcute în ultima săptămână, domnul ministru al economiei a clarificat ceea ce doreau de fapt să spună specialiştii ministerului pe care îl conduce în Memorandumul privind propunerea de directivă a tutunului: suntem de acord cu interzicerea ţigărilor care au arome caracteristice, aşa cum propune Comisia Europeană, dar mai puţin ţigările cu aromă de mentol. Citind nota din subsolul paginii 18 a propunerii Comisiei Europene şi mergând 'pe firul" documentelor disponibile pe internet, am aflat că Statele Unite ale Americii au făcut exact acest lucru în 2009: au interzis 'aromatele" mai puţin 'mentolatele". Indonezia a reclamat SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru încălcarea Acordului privind barierele tehnice în calea comerţului deoarece 'a introdus diferenţe nejustificate de tratament al ţigaretelor cu cuişoare faţă de cele cu mentol", favorizând ţigările mentolate. După ce prima "instanţă" sesizată a dat dreptate Indoneziei, SUA a introdus recurs, dar degeaba: şi Organismul de apel al OMC a concluzionat că SUA a încălcat prevederile Acordului şi trebuie să-şi modifice legislaţia, iar Indonezia este îndreptăţită să solicite despăgubiri. Urmărind şi alte note din subsolul propunerii Comisiei Europene şi folosind internetul, am constatat că în Memorandumul înaintat de Ministerul Economiei se găsesc propuneri care încalcă şi alt tratat internaţional semnat de România, Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului".

Reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie solicită primului ministru Victor Ponta să reconsidere avizul pe care l-a dat Memorandumului înaintat de ministrul economiei şi să permită reprezentantului Ministerului Sănătăţii să susţină vineri, la reuniunea cu miniştrii de la Luxemburg, că România sprijină continuarea negocierii Directivei astfel încât să fie apărată sănătatea cetăţenilor români şi nu sănătatea industriei tutunului.

"Această schimbare nu ar fi nici o dovadă de slăbiciune şi nici o dovadă de populism ci doar o acţiune în conformitate cu declaraţia de ieri a domniei sale: 'Este o scleroză totală a aparatului administrativ", spun pneumologii. Societatea Română de Pneumologie este conştientă de necesitatea ca bugetul naţional şi bugetul sănătăţii să fie cât mai mari. Nu dorim scăderea veniturilor la buget, dar suntem convinşi că există şi alte căi de a creşte bugetul fără să lovim în sănătatea cetăţenilor români, indiferent de vârstă. Deoarece nu suntem specialişti în domeniul finanţelor, ne vom adresa specialiştilor internaţionali de la Banca Mondială şi de la alte foruri economice pentru a ne oferi o soluţie concretă care să fie satisfăcătoare pentru toată lumea: şi pentru Ministerul Economiei, şi pentru cetăţenii acestei ţări".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel