Războiul lui Putin - cine contra cui? "Tată, nu muri, te implor!". Se trage sau nu în civili? Cui a folosit moartea lui Oleh Bulavenko
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Soldaţii ruşi atacă civilii. Ce urmează? Foto: Unsplash, Kevin Schmid
Soldaţii ruşi atacă civilii. Ce urmează? Foto: Unsplash, Kevin Schmid
Clădiri devastate, tancuri, blindate, bombardamente şi... oameni ucişi? Putin spunea, la începutul invaziei, că dacă civilii nu vor trage, nici armata rusă nu va riposta. Şi totuşi?

În mediul online a apărut un videoclip care-ţi dă fiori reci pe şira spinării. Pe filmare se poate vedea cum o mașină devine ţinta unui tanc pe o şosea din afara Kievului. O familie obişnuită, tată şi fiu, pe un drum liniştit de ţară. Se întorceau acasă ca să-şi salveze câinii şi să-i transporte într-un loc mai sigur. Un tanc opreşte în faţa lor şi trage. Tatăl moare în faţa tânărului. Şi atunci ne întrebăm: de ce întâmplă asta? Moartea acelui om schimbă vreo filă de istorie? În apărarea sa, Putin susţine că liderii ucraineni „gangsteri” care folosesc „scuturi umane” sunt adevăratul motiv pentru care atât de mulți civili au fost uciși în timpul atacurilor.

Doar că viaţa bate... discursul. Evenimentul din suburbia de lângă Kiev vorbeşte de la sine. Imaginile în care un tată și fiul său adult devin ţinta tancurilor ruseşti, fără niciun avertisment, au îngrozit internetul. Gloanţele care intră prin parbriz îl ucid instant pe tatăl de la volan, fiul este rănit la picior şi la fel şi câinii de pe bancheta din spate, al căror schelălăit este de-a dreptul sfâşietor. De parcă şi-ar plânge şi rănile şi stăpânii în acelaşi timp.

"Te rog, nu muri, te implor"

Fiul care a filmat totul de pe scaunul pasagerului, în timp ce mașina lor a fost forțată să se oprească pe marginea drumului după ce a întâlnit un convoi rusesc, poate fi auzit cum îşi imploră tatăl, în lacrimi...să nu moară. ”Ieși afară și întinde-te”, asta îi tot repetă tatălui său, numit de mass-media Oleh Bulavenko, care nu mai răspunde. Tânărul iese, la un moment dat, din maşină, însă tatăl a primit comanda celor din tanc să iasă şi să se întindă pe şosea.  Alte zeci de focuri se aud înainte ca fiul să se târască prin spatele mașinii pentru a-și găsi tatăl întins pe drum. "Tată! Tată! Stai acolo!" Îi spune tatălui său să stea jos, în timp ce bărbatul în vârstă încearcă să se ridice şi  să-şi cerceteze rănile. Imaginile arată cum gloanțele au trecut direct prin parbrizul maşinii, lăsând găuri chiar şi în portbagaj deşi rafalele au venit din faţă. "Te rog, nu muri, te implor" - sunt printre ultimele rugăminţi ale fiului îndurerat. Unul din câini, care a supravieţuit atacului, a ieşit din maşină şi s-a aşezat lângă cadavrul stăpânului său de pe marginea drumului. 

Filmarea sfâșietoare, care a fost descoperită și verificată de Radio Europa Liberă, se crede că a fost filmată vinerea trecută. Familia plecase din casa lor din Ivankiv, în regiunea Kiev, după atacurile inițiale ale Rusiei, dar s-a întors pentru a-și lua animalele de companie. După vizionarea clipului, cei mai mulţi cred că liderul de la Kremlin a minţit atunci când a zis că războiul nu se axează pe civili şi că soldaţii ruşi nu vor trage în oameni dacă nu sunt provocaţi.

Filmul complet al tragediei poate fi vizionat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel