Războiul din Ucraina nu se va „afganiza”, spune consilierul președintelui Zelenski
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski spune că conflictul nu va fi de durată și epuizant.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că autorităţile nu se aşteaptă la o "afganizare" a războiului cu Rusia şi nici ca acest conflict să devină "de durată şi epuizant" pentru Moscova, potrivit Agerpres. "Rusia se va retrage din toate teritoriile (ucrainene - n.r.), cu excepţia sudului şi estului", a apreciat Podoliak, într-o postare pe contul său de Twitter. El a adăugat că duşmanul va încerca "să se baricadeze" în aceste regiuni, să-şi reducă pierderile şi "să dicteze condiţiile".

"Nu ne putem lipsi de armament greu dacă vrem să-i alungăm pe ruşi", a avertizat Podoliak. După ce Moscova a realizat în această săptămână o aparentă schimbare de strategie şi a început să-şi regrupeze trupele, mulţi analişti internaţionali au prezis "un război de uzură" care s-ar putea prelungi pe câteva luni, aminteşte EFE.

Un jurnalist ucrainean a fost găsit mort lângă Kiev

Jurnalist și fotograf de război, Maks Levin a fost ucis de focuri de armă rusești în capitala ucraineană, potrivit procuraturii ucrainene citate de Sky News. 

Levin a dispărut la 13 martie în timp ce se afla în misiune. Cadavrul său a fost găsit vineri în satul Huta-Mezhyhirska. Potrivit unuia dintre angajatorii săi, Levin mergea spre această zonă împreună cu un alt jurnalist, Alexei Chernyshov. Nu se știe încă unde se află Chernyshov. Levin lasă în urmă patru copii, soția și pe părinți, scrie Mediafax.

Nu este primul jurnalist care a fost ucis în timp ce relata despre conflictul din Ucraina. Printre cei uciși până acum se numără jurnalistul ucrainean Evjenii Sakun, care a murit într-un atac aerian rusesc asupra Turnului de televiziune din Kiev, și trei jurnaliști împușcați mortal în mașinile lor de către soldații ruși.

La începutul lunii martie, o echipă de televiziune britanică a fost atacată în afara Kievului, iar unul dintre jurnalişti a fost împuşcat, anunța atunci Sky News. Maşina lor a fost ţinta unor focuri de armă în timp ce se îndrepta spre capitala ucraineană luni, a precizat postul TV, care a făcut publică ştirea abia vineri seara, după ce personalul său s-a întors în Marea Britanie şi a difuzat imaginile, relatează AFP sâmbătă. Jurnalistul Stuart Ramsay a fost împuşcat în partea inferioară a spatelui. Un cameraman a fost şi el lovit de două gloanţe în timp ce fugea din maşină, dar vesta sa antiglonţ l-a protejat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel