Data publicării:

Războiul din Ucraina, efecte în România. Dan Mihalache, ambasador în Cipru: Sunt multe elemente imprevizibile. Tendința e spre un conflict înghețat

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, ne-a spus că România este bine fortificată. Chiar dacă rușii vor ajunge la gurile Dunării, SUA și-au luat deja angajamentul de a fi prezenți pe teritoriul nostru.

E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, a venit în platoul DC News și ne-a răspuns tuturor întrebărilor legate de contextul politic internațional și nu numai. 

E.S. Dan Mihalache a comentat actuala situație din Ucraina, acolo unde ajutorul american nu va mai ajunge prea curând, iar acum statele europene reprezintă principala susținere a țării invadate de Federația Rusă.

Întrebat cum vede mersul războiului, viitorul fiind mai incert ca niciodată, ambasadorul a menționat că susținerea cauzei ucrainene, justă de altfel, este în scădere și din pricina alegerile electorale europene și americane de la anul.

„Nu pot să văd decât în datele pe care le avem astăzi care, încet-încet, ne spune că se ajunge într-o zonă de conflict înghețat. Este clar că e o epuizare a resurselor de ambele părți. Și zona de sprijin -pe măsură ce intrăm și mergem spre anul electoral european, dar și american - entuziasmul față de sprijinirea cauzei juste a Ucrainei e în scădere. Elitele - nu-mi dau seama în ce măsură - vor putea menține  acest sprijin la nivelul de până acum în condițiile unei opinii publice care denotă un fel de oboseală în raport cu acest conflict. Și atunci, vom vedea care va fi mersul. Mie mi se pare, analitic vorbind, că așa se vor duce lucrurile (N.R. conflict înghețat).”, ne-a spus E.S. Dan Mihalache.

România va primi ajutor militar de la SUA

Pe de altă parte, România, susține ambasadorul, este foarte bine apărată din punct de vedere militar. Un pas înainte este sugerat și de adoptarea actului normativ de către Congresul SUA prin care România va primi mai mult suport logistic și militar în vederea întăririi poziției defensive.

„Să știți că la București, bazându-ne pe presa internațională, există foarte multă îngrijorare în mediile politice că Federația Rusă va ocupa Odesa și Bugeacul, venind la gurile Dunării, ceea ce știm de la începutul războiului că planul Moscovei era de a ocupa tot litoralul ucrainean și de a face joncțiunea cu Transnistria, în momentul acela România fiind un pericol mult mai mare decât este acum.”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la care ambasadorul român a răspuns:

„Este o zonă de risc semnificativ. Vom vedea ce se va întâmpla. Cred că sunt foarte multe elemente de imprevizibil care deocamdată nu ne permit o predicție foarte acurată. Eu cred că România e o țară bine apărată în momentul de față și le-om duce.

Din acest punct de vedere, actul normativ pe care l-a adoptat Congresul SUA legat de Marea Neagră e un pas foarte important înainte.

Cred că lucrurile se vor așeza în viitor. E complicat și din cauza anului electoral american care naște tot felul de atitudini, idei, opinii, unele nu neapărat favorabile. Este și o anumită disfuncționalitate a marilor centre de putere, începând cu SUA și continuând cu Europa. E o temă destul de sensibilă. Cert e că această agresiune a Federației Ruse a prins cumva centrele de putere ale lumii Occidentale nu neapărat nepregătite, ci într-o criză internă. Probabil că acesta a fost și calculul. S-a reacționat - după părerea mea - în prima fază foarte bine, peste așteptările Rusiei care probabil prognoza o lume occidentală mult mai divizată. Din acest punct de vedere, solidaritatea lumii Occidentale, democratice, a fost peste așteptările strategilor ruși. E adevărat că timpul curge și timpul nu este neapărat un aliat în această chestiune. Iată, vin alegeri, alegerile înseamnă un anumit tip de raportare la opinia publică, vin crize economice. Războiul începe să producă efecte asupra unor economii naționale. Slavă domnului că noi nu suntem supuși acestor efecte. Va fi o lume foarte complicată.”, ne-a spus E.S. Dan Mihalache.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel