Războiul din Ucraina a dus la creșterea prețului chipsurilor. Costurile cu ulei de gătit au crescut cu 300%
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ca urmare a faptului că Ucraina este o țară importantă a lanțului global de aprovizionare cu alimente, prețurile chispurilor au început să crească extrem de mult.

Anul trecut, pungile de 40 de grame de chips-uri de la British Snack Co. au fost vândute în hoteluri, cafenele și restaurante pentru aproximativ 1,50 dolari. Anul acesta, prețul a ajuns la 1,80 dolari.

Cauza principală a acestei creșteri o reprezintă cartofii, care acum sunt cu 20% mai scumpi. De asemenea, costurile cu ulei de gătit au crescut cu 300%. Ambalajele și cartonul au crescut, totodată, cu 20%.

„Fiecare cost de intrare a crescut”, a spus compania.

Războiul din Ucraina a contribuit la un șoc energetic global, ducând la creșterea prețurilor petrolului și benzinei. Deoarece Ucraina este o parte atât de importantă a lanțului global de aprovizionare cu alimente, războiul determină creșterea prețurilor mărfurilor agricole la maxime istorice. Astfel, o simplă privire la o pungă de chipsuri arată cum produsele alimentare de bază ajung să coste enorm de mult.

În orice pungă de chipsuri, cartofii reprezintă aproximativ 60% până la 70% din costul total, a spus compania. Uleiul de gătit reprezintă încă 20% până la 25%. Costurile rămase se reduc la aromatizare, gătit și ambalare.⁠

Penurie de ulei din cauza războiului din Ucraina



O mare contribuție la creșterea costului cartofului este creșterea costurilor cu îngrășăminte, declanșată, la rândul său, de costurile mai mari ale energiei. Prețurile gazelor naturale din SUA la începutul acestei luni au atins cel mai ridicat nivel din august 2008. Gazul este o materie primă pentru îngrășămintele pe bază de azot. Același gaz este, de asemenea, folosit în majoritatea cazurilor la gătirea chipsurilor.⁠

Costul păstrării cartofilor proaspeți pentru prăjire crește și el, datorită costurilor cu energia. Cartofii sunt depozitați mai multe luni după recoltare, fermierii asumându-și povara costurilor.⁠

Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea soarelui, uleiul preferat pentru prăjit. Livrările au fost aproape oprite. Cumpărătorii au trecut la uleiuri alternative, crescând prețurile. Directorul companiei de chipsuri a spus că obișnuia să cumpere ulei de floarea soarelui pentru 500 de lire sterline, sau aproximativ 624 de dolari pe tonă. În prezent, acesta plătește mai mult de 2.000 de lire sterlină pentru uleiul de rapiță.

Prețul cutiilor din carton ondulat, folosite pentru a împacheta pungi de chipsuri, a crescut cu 25%, a declarat Amit Pandhi, directorul executiv al Velocity Snack Brands din Los-Angeles, proprietarul mărcii de chip Popchips.

„Multe dintre aceste materii prime provin din materii prime globale”, a spus Pandhi. „Chiar dacă vă aprovizionați pe plan intern, materiile prime provin de pe tot globul.”, a adăugat el, conform Wall Street Journal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel