Războiul din Kosovo. A fost arestat pentru crimă și tortură
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
kosovo
kosovo
Deși au trecut mai bine de 20 de ani de la finalizarea războiului din Kosovo, vinovații de atrocități sunt puși sub acuzare abia în prezent.

Tribunalul pentru crime de război din Kosovo a arestat primul suspect, acuzat de crimă, tortură și tratamente inumane, Salih Mustafa, fostul comandant superior al armatei rebele de eliberare din Kosovo. Tribunalul internațional de la Haga a investigat crimele comise în timpul războiului de independență din micul stat kosovar.

În timpul conflictului din 1998-1999, armata rebelă de eliberare a statului a fost alcătuită din rebeli etnici albanezi care au căutat independența provinciei Kosovo din sudul Serbiei. Mustafa, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat în Kosovo și a fost transferat la instanța din orașul olandez unde s-a prezentat în fața unui judecător.

Ce atrocități a comis acesta?

Salih Mustafa a fost acuzat de infracțiuni „împotriva a cel puțin șase persoane” la un complex de detenție din Zllash, în aprilie 1999. Arestarea are loc la câteva luni după ce instanța l-a acuzat și pe președintele kosovar, Hashim Thaci, pentru presupusul său rol în aproape 100 de crime în timpul conflictului. Acesta a fost interogat, dar nu a fost arestat oficial, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel