Data actualizării:
Data publicării:

Războiul care "iartă" ucigașii: Infractor rus, eliberat pentru a lupta din nou în Ucraina

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Un infractor din Rusia, care a fost eliberat din închisoare pentru a merge pe câmpul de luptă în Ucraina, iar ulterior a comis o nouă infracțiune brutală, a fost eliberat din nou pentru a reveni pe front.

În 2022, Ivan Rossomakhin, un deținut care executa o pedeapsă de 14 ani pentru omor, a fost eliberat din închisoare pentru a se alătura grupului de mercenari Wagner.

După eliberare, i s-a permis să se întoarcă acasă în districtul Vyatskiye Polyany din regiunea Kirov a Rusiei. Acolo, el a atacat și a ucis-o pe Yulia Byuskikh, o femeie în vârstă de 85 de ani, în propria sa locuință.

Anna Pekareva, nepoata victimei, a declarat pentru BBC că: „Ucigașul bunicii mele a scăpat din nou nepedepsit și a plecat să lupte în război. Este de necrezut că acest lucru se întâmplă în secolul al XXI-lea”.

În aprilie 2023, Rossomakhin, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit vinovat de violarea și uciderea Yuliei Byuskikh și a fost condamnat la o pedeapsă de 22 de ani într-o închisoare de maximă securitate, pedeapsă mărită ulterior la 23 de ani. Instanța a subliniat că infracțiunea a fost de o „brutalitate extremă”.

Cu toate acestea, la doar o săptămână după începerea execuării pedepsei, familia victimei a fost informată că Rossomakhin a fost eliberat din nou, în baza unei legi rusești care permite recrutarea deținuților pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina.

Documente oficiale obținute de BBC, semnate de directorul închisorii, confirmă această eliberare.

Deținuții eliberați... și ajunși direct pe front

Recrutarea deținuților pentru a lupta în Ucraina a început la scurt timp după invazia la scară largă, sub coordonarea grupului de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin. Infractorii care acceptau să lupte erau grațiați de președintele Vladimir Putin, iar mii de criminali, violatori și alți infractori au fost eliberați și trimiși pe front, unde mulți și-au găsit sfârșitul în lupte sângeroase.

După eșecul revoltei conduse de Prigojin, recrutarea deținuților a fost preluată de armata rusă și legalizată oficial în martie 2023. Potrivit legii, deținuților care se înscriu pentru a lupta li se suspendă pedepsele pe durata serviciului militar, iar unii pot chiar primi grațiere oficială pentru acte de „curaj” pe câmpul de luptă.

Situația a dus la o creștere a preocupărilor legate de siguranța civililor. „Eliberarea unor astfel de infractori periculoși arată că autoritățile nu mai țin cont de siguranța oamenilor obișnuiți. Nimeni nu mai poate fi în siguranță în Rusia”, a declarat Anna Pekareva.

Anna și familia sa se simt acum în pericol extrem, mai relatează BBC. Anna Pekareva se teme că Rossomakhin se va întoarce pentru a se răzbuna pe ei, având în vedere eforturile lor de a obține o condamnare pe viață pentru el. „Este înfricoșător că el nu este singurul. Chiar dacă nu se întoarce, câți alți criminali și psihopați mai sunt liberi?”, adaugă Anna.

Ce s-a ales de Wagner Group la un an de la moartea lui Evgheni Prigojin?

Numărul mercenarilor care lucrează pentru Wagner Group s-a redus drastic la un an de la decesul fostului lider Evgheni Prigojin, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit într-o actualizare a serviciilor de informații publicată pe 23 august, la împlinirea unui an de la moartea lui Prigojin, scrie Defense România.

Prigojin  și alți lideri ai Wagner au murit într-un misterios accident aviatic petrecut în Rusia pe 23 august 2023. Accidentul a avut loc la două luni după ce Prigozhin a condus trupele Wagner într-o rebeliune de scurtă durată împotriva Kremlinului.

De la moartea lui Prigojin, forța de luptă a Wagner Group a scăzut semnificativ, potrivit Ministerului britanic al Apărării.  

,,În comparație cu efectivele sale cele mai ridicate, de aproximativ 50.000 de angajați în 2023, Wagner are în prezent, probabil, aproximativ 5.000 de angajați în total în cadrul desfășurărilor sale de trupe rămase în Belarus și Africa”, a declarat ministerul.

A trecut un an de când șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident aviatic. Decesul său era pe deplin previzibil, survenind la câteva săptămâni după ce și-a condus armata de soldați condamnați la închisoare într-o revoltă care a constituit cea mai importantă provocare la adresa domniei de decenii a președintelui rus Vladimir Putin.

Poate că singurele mistere care persistă sunt de ce lui Prigozhin i s-a permis să trăiască atât de mult și de ce cineva s-a urcat de bunăvoie într-un avion cu el.

Citește continuarea aici: https://www.defenseromania.ro/compania-de-mercenari-wagner-group-a-fost-redusa-considerabil-la-un-an-de-la-moartea-lui-prigozhin_629881.html.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel