'Aceste încălcări, la care forţele armatei turce închid ochii, vizează arestări arbitrare, dispariţii forţate, confiscare de bunuri şi jaf', enumeră ONG-ul în raportul său.
Forţele turce, susţinute de grupuri de rebeli sirieni echipaţi şi instruiţi de Ankara, au preluat controlul asupra regiunii Afrin în luna martie după o ofensivă militară de două luni, care a antrenat exodul a zeci de mii de persoane.
Denumită 'Ramură de măslin', această operaţiune a vizat alungarea din Afrin a Unităţilor de apărare a poporului (YPG), o miliţie kurdă sprijinită de către Washington, dar considerată drept 'teroristă' de către Ankara.
Chiar dacă autorităţile turce neagă că ar viza populaţia civilă, mai multe zeci de civili au fost ucişi în urma bombardamentelor turce în cursul ofensivei respective, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).
Ankara a dat asigurări
Ankara a asigurat în martie că va ancheta mărturiile despre jafuri la scară largă comise de grupuri paramilitare siriene, aliate ale Turciei, în timpul preluării controlului asupra Afrin.
Potrivit Amnesty, militari turci şi combatanţi sirieni aliaţi au 'rechiziţionat şcoli' la Afrin, împiedicând mai multe mii de elevi să-şi continue studiile.
'Ofensiva şi ocuparea de către armata turcă au exacerbat şi mai mult suferinţa locuitorilor din Afrin, afectaţi deja de conflictul sângeros', declară Lynn Maalouf, directorul pentru Orientul Mijlociu al Amnesty, citată în raportul respectiv.
În raportul său, Amnesty International solicită Ankarei 'să pună capăt fără întârziere încălcărilor', apreciind că Turcia, ca 'forţă de ocupaţie', este responsabilă de securitatea locuitorilor din Afrin şi de menţinerea ordinii din această regiune a Siriei.