Data publicării:

Război pentru şefia Finanţelor Vrancea

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
vrancea
vrancea

Alegeri prezidentiale 2024

După ce Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a anunţat organizarea concursului pentru postul de director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice în zilele de 5 şi 7 decembrie, zvonurilor deja dau trei nume ale viitorilor candidați. Cei trei sunt actualul director, Ion Ghionea, şeful Serviciului de Control Fiscal Mugurel Mălureanu și comisarul şef de divizie de la Garda Financiară, Marian Lungu, informează Monitorul de Vrancea.

vranceaRăzboiul pentru şefia Finanţelor vrâncene a ajuns într-o nouă etapă după ce a fost anunţat concursul pentru postul de director executiv al instituţiei. Conform ANFP, concursul va avea loc în zilele de 5 şi 7 decembrie. Lista numelor vehiculate pentru acest post îi cuprinde pe actualul director interimar, Ion Ghionea şi nelipsitul Mugurel Mălureanu. Este primul concurs pentru funcţia de conducere din DGFP după ce pe funcţie a fost numit, cu delegaţie, Ion Ghionea.

Lupta pentru conducerea fiscului prezintă taberele existente în cadrul PDL. Sunt grupuri de interese care îşi impun oameni care să le sprijine afacerile iar singura unitate de măsură este banul. Pe de o parte, Ion Ghionea este cunoscut ca un apropiat al lui Silviu Trăşculescu, tatăl preşedintelui PDL Vrancea. Pe de altă parte, Mugurel Mălureanu este considerat ca fiind unul din cei mai buni executanţi ai lui Trăşculescu din ipostaza de şef al unei instituţii deconcentrate. Acest lucru s-a văzut în perioada cât a condus Garda Financiară, fiind de notorietate controalele dispuse la adversarii politici ai PDL. De altfel, postul de şef al Fiscului a fost ţinta lui Mălureanu încă de la „câştigarea“ concursului la APIA Vrancea şi, ulterior, transferul la DGFP. Mai nou însă, se spune că lui Mălureanu i-ar conveni mai mult şefia unei instituţii de control şi că ar fi dispus să renunţe la concursul de la DGFP pentru un post mai „profitabil“ precum Şefia Gărzii financiare sau a Vămii. Aceleaşi surse susţin că promisiunile primite de Mălureanu în acest sens ar fi doar o eschivă de-a lui Trăşculescu pentru „a împăca şi capra şi varza“, o tragere de timp în urma căreia Mălureanu ar rămâne în continuare pe primul loc! Dar pe lista de aşteptare!

Dacă nu va câştiga concursul pentru şefia Fiscului, Ion Ghionea s-ar putea pensiona anticipat. Surse din cadrul DGFP au arătat că aceasta ar fi singura soluţie onorabilă pentru actualul şef al finanţelor vrâncene. Motivul este simplu, în organigrama DGFP nu mai este niciun post liber pe o funcţie de condu-cere. Dacă ar pierde concursul, Ghionea ar urma să lucreze pe o funcţie de şef birou, lucru considerat inacceptabil de o persoană care s-a aflat în conducerea DGFP în ultimii douăzeci de ani.

Marian Lungu, surpriza pentru şefia Finanţelor?

Socotelile pedeliştilor ar putea fi stricate de de comi-sarul şef de divizie de la Garda Financiară, Marian Lungu. Adjunctul de la Garda Financiară a declarat că se gândeşte foarte serios să îşi depună dosarul la concursul care va avea loc la Bucureşti. „Mă gândesc foarte serios să mă înscriu la acest concurs. Deocamdată nu am luat nicio decizie“, a afirmat Ma-rian Lungu.

Marian Lungu nu ar fi la prima experienţă la condu-cerea Fiscului vrâncean. În 2009, Lungu a participat şi câştigat postul de director coordonator al DGFP Vrancea în urma unui concurs la care a mai participat tot Ion Ghionea.

Condiţii de participare la concurs

Potrivit ANFP, persoanele care doresc să îşi depună dosarul pentru şefia fiscului vrâncean trebuie să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă în domeniul stiinţelor economice sau în domeniul stiinţelor

Juridice. Acestora li se adaugă studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management, ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice. Vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării acestei funcţii trebuie să fie de minimum trei ani. Persoanel trebuie să fie deja numiţi într-o funcţie publică din clasa I şi să nu aibă în carierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel