Data actualizării:
Data publicării:

Război în Ucraina, ziua 19, 14 martie 2022. A patra rundă de negocieri, pauză până marți / Convorbire între premierul israelian Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin

Autor: Andrei Itu, Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic luni despre conflictul din Ucraina cu premierul israelian Naftali Bennett Preşedintele Ucrainei va susţine miercuri un discurs prin videoconferinţă în Congresul SUA. A patra rundă a discuțiilor dintre Ucraina și Rusia a luat o „pauza tehnică” până marți, pentru formularea conceptelor administrative, a declarat luni şeful delegaţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, pe Twitter. Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Siguranţă Naţională, a avut discuţii "substanţiale", în capitala Italiei, cu Yang Jiechi, directorul Oficiului guvernamental chinez pentru Afaceri Externe, anunţă Preşedinţia SUA, subliniind că Washingtonul şi Beijingul menţin contactele.

UPDATE:

Site-uri guvernamentale din Israel, atacate de hackeri. Vezi detalii aici!

UPDATE: 

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a indicat luni că va pronunţa verdictul său miercuri în procedura lansată de Kiev care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia Ucrainei, transmite AFP. 

UPDATE: 

Franţa a livrat echipamente militare Rusiei până în 2020 în baza unor contracte anterioare anexării Crimeii

UPDATE: 

Convorbire între premierul israelian Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic luni despre conflictul din Ucraina cu premierul israelian Naftali Bennett, a indicat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că apelul a fost la cererea Israelului, relatează Reuters. Kremlinul a afirmat că Bennett i-a spus lui Putin despre contactele sale recente cu lideri ai mai multor ţări pe această temă şi că ambii lideri au convenit să continue dialogul. Premierul israelian a avut numeroase convorbiri cu preşedintele rus în încercarea de sprijinire a eforturilor de soluţionare a conflictului dintre Ucraina şi Rusia. 

UPDATE: 

China și-a exprimat o oarecare deschidere față de acordarea de ajutor militar și financiar Rusiei, scrie CNN

Republica Populară Chineză și-a exprimat o oarecare deschidere față de acordarea de ajutor financiar și militar către Federația Rusă. Vezi știrea aici!

UPDATE:

Zelenski se va adresa prin videoconferinţă parlamentului Canadei, ţara cu a doua cea mai numeroasă comunitate ucraineană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa marţi prin legătură video parlamentului Canadei, ţară unde trăiesc circa 1,5 milioane de persoane cu ascendenţă ucraineană, transmite luni agenţia EFE. 

UPDATE:

Nouă morţi într-un atac împotriva unui turn de televiziune

Nouă persoane au fost ucise şi alte nouă rănite, luni, într-un atac al armatei ruse asupra unui turn de televiziune, în apropierea oraşului Rivne, în vestul Ucrainei, au declarat autorităţile locale, relatează AFP. 

UPDATE:

DSU: Misiune de salvare a doi bebeluşi de naţionalitate română din Ucraina

UPDATE:

Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Siguranţă Naţională, a avut discuţii "substanţiale", în capitala Italiei, cu Yang Jiechi, directorul Oficiului guvernamental chinez pentru Afaceri Externe, anunţă Preşedinţia SUA, subliniind că Washingtonul şi Beijingul menţin contactele.

UPDATE:

Aproximativ 150.000 de persoane evacuate prin coridoare umanitare în Ucraina (responsabil ucrainean)

Aproape 150.000 de persoane au putut să părăsească regiunile bombardate datorită coridoarelor umanitare de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a afirmat luni un înalt responsabil ucrainean, citat de AFP.

UPDATE:

Ucraina acuză Rusia că blochează accesul unui convoi umanitar în Mariupol

Un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene Kirilo Timoşenko a acuzat luni Rusia că blochează accesul în oraşul port Mariupol, aflat de mai mult timp sub asediul forţelor ruse şi separatiştilor proruşi, a unui convoi cu ajutor umanitar, relatează Reuters. 

UPDATE: 

Preşedintele Finlandei: Schimbarea regimului de la Kiev nu se mai numără printre obiectivele lui Putin în războiul din Ucraina

UPDATE: 

MApN: Discuţii Dîncu - Reznikov privind evoluţiile situaţiei de securitate din Ucraina

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut o convorbire, luni, cu omologul ucrainean, Oleksii Reznikov, privind evoluţiile situaţiei de securitate din Ucraina, a informat MApN.

UPDATE:

'Perspectiva unui conflict nuclear este din nou în domeniul posibilităţii', afirmă secretarul general al ONU

UPDATE:

Rusia ar putea opri exporturile de cereale până la finele lunii iunie

Rusia ar putea suspenda exporturile de grâu, orz, porumb şi secară începând de marţi şi până la data de 30 iunie, a anunţat lui agenţia de presă Interfax citând un proiect de document al Ministerului rus al Agriculturii. Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu iar principalii săi clienţi sunt Egiptul şi Turcia. 

UPDATE:

Rusia anunţă că va ataca fabricile ucrainene de armament

UPDATE:

Rachetele asupra bazei ucrainene din Iavoriv, lansate din spaţiul aerian rusesc (oficial american)

UPDATE:

'Perspectiva unui conflict nuclear este din nou în domeniul posibilităţii', afirmă secretarul general al ONU

UPDATE:

Războiul Rusiei, un eşec tactic şi strategic, afirmă preşedinţia poloneză a OSCE

Războiul purtat de Rusia în Ucraina astăzi este un eşec tactic şi strategic, a declarat luni, în Consiliul de Securitate al ONU, ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau, a cărui ţară prezidează în 2022 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP. 

UPDATE: 

UE extinde lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, pe care se află şi Roman Abramovici (diplomaţi)

Uniunea Europeană a decis să extindă lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, în special cu miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, drept represalii la invadarea Ucrainei de către Rusia, au declarat luni diplomaţi pentru AFP. Aceste măsuri fac parte dintr-un al patrulea set de sancţiuni ale UE împotriva Moscovei care urmează să fie anunţate în cursul după-amiezii. Prin această extindere, pe lista neagră se află 862 de persoane şi 53 de entităţi ruse, care au interdicţie de intrare pe teritoriul UE şi li se pot îngheţa bunurile deţinute.

UPDATE: 

Polonia cere solidaritate din partea statelor UE pentru a nu fi nevoită să creeze tabere de refugiaţi ucraineni

Ministrul polonez al familiei şi protecţiei sociale, Marlena Malag, a cerut luni solidaritate din partea tuturor ţărilor Uniunii Europene în faţa valului de refugiaţi ucraineni pentru ca acesta să nu fie lăsat doar pe seama ţărilor vecine Ucrainei, relatează agenţia EFE. În Polonia au intrat de la începutul invaziei ruse în Ucraina aproape 1,76 milioane de refugiaţi şi guvenul de la Varşovia se aşteaptă la un număr şi mai mare odată ce atacurile ruseşti se extind către partea de vest a Ucrainei.

UPDATE

Un avion Air Serbia în drum spre Moscova, întors la Belgrad după o alertă cu bombă (presă)

UPDATE: 

UE va înăspri sancţiunile împotriva companiilor petroliere ruseşti dar nu va interzice importul de ţiţei rusesc

UPDATE: 

Borrell denunţă o 'agresiune barbară' a lui Putin în Ucraina şi pledează pentru ancorarea fermă' a Balcanilor Occidentali în UE

UPDATE: 

Israelul susţine că nu va permite să fie folosit pentru ocolirea sancţiunilor împotriva Rusiei

UPDATE:

Preşedintele Ucrainei va susţine miercuri un discurs prin videoconferinţă în Congresul SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa online plenului Congresului american miercuri, de la ora 13.00 GMT, au anunţat luni responsabili democraţi ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că, până în prezent, au fost angajate în România 223 de persoane refugiate din Ucraina, în producţie şi în servicii. Întrebat, la Palatul Parlamentului, câte persoane refugiate din Ucraina au fost angajate în România până în prezent, ministrul Muncii a răspuns: '223 de persoane. 48 de persoane prin ANOFM, restul de persoane prin relaţia directă angajator - angajat, dar cu înregistrarea contractului de muncă la inspectoratele teritoriale de muncă'. El a precizat că cetăţenii ucraineni au fost angajaţi în domeniile 'producţiei şi în servicii'.

UPDATE:

160 de maşini au putut părăsi Mariupol, dar nu se ştie câte persoane au reuşit să fugă

Municipalitatea din Mariupol, port din sud-estul Ucrainei, a declarat luni că 160 de vehicule au reuşit să părăsească printr-un coridor umanitar oraşul asediat de forţele ruse şi separatişti proruşi, coloana de vehicule particulare îndreptându-se spre spre Berdiansk, un oraş ucrainean ocupat de trupele ruse în regiunea Zaporojie, potrivit Reuters. 

UPDATE:

Preţul gazelor naturale continuă să scadă în Europa graţie noilor negocieri dintre Rusia şi Ucraina

UPDATE:

Slovacia discută cu SUA despre posibilitatea de a trimite sistemul de apărare antiaeriană S-300 în Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va efectua în această săptămână o vizită în Slovacia în cadrul căreia, potrivit premierului slovac Eduard Heger, va discuta probabil şi despre posibilitatea de trimitere a sistemului de apărare antiaeriană S-300 al Bratislavei, de producţie sovietică, în Ucraina, o ideea respinsă de opoziţie, relatează agenţiile Reuters şi TASR.

UPDATE:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunţat, luni, lansarea programului 'Sprijinirea comunităţilor româneşti din Ucraina', prin care intenţionează să faciliteze achiziţia şi donarea de bunuri şi materiale diverse de strictă necesitate.

UPDATE:

A patra rundă a discuțiilor dintre Ucraina și Rusia a luat o „pauza tehnică” până marți, pentru formularea conceptelor administrative, a declarat luni şeful delegaţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, pe Twitter.

UPDATE:

Conacul din Londra al miliardarului rus Deripaska a fost ocupat de către un grup de anarhiști. Poliția londoneză a intervenit. Vezi știrea aici!

UPDATE:

Premierul polonez cere crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei din activele ruse confiscate

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a propus luni, la Varşovia, ca activele statului şi ale oligarhilor ruşi îngheţate în Occident să fie confiscate definitiv şi destinate unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP. 'Agresorul brutal care a atacat o ţară trebuie să plătească preţul cel mai ridicat care poate fi impus în democraţie şi în cadrul coexistenţei paşnice a naţiunilor', a declarat Morawiecki, la finalul unei întâlniri cu omologii săi lituanian, Ingrida Simonyte, şi ucrainean, Denis Şmîgal.

UPDATE: 

Rusia nu a cerut Chinei asistență militară și este capabilă să-și atingă singură obiectivele din Ucraina, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

El a adăugat că planurile Rusiei în Ucraina vor fi îndeplinite în totalitate și în termenul stabilit, potrivit Sky News. Un oficial american, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a spus că Rusia a cerut Chinei echipament militar, citează Mediafax. 

Reprezentantul Kremlinului a mai spus că SUA și UE încearcă să atragă Rusia în atacarea marilor centre urbane din Ucraina, acest comportament reprezintând o ”provocare”.

Moscova a fost atentă și la remarcile SUA și UE potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin „nu este fericit de evoluția operațiunii militare speciale din Ucraina”, a mai spus Kremlinul.

În ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei de vest, Peskov a spus că ”efectele războiului economic împotriva Rusiei vor fi diminuate”.

UPDATE: 

Cel puțin 90 de copii au fost uciși în timpul invaziei rusești, anunță biroul procurorului general al Ucrainei, citat de Sky News. ”Cel mai mare număr de victime este în Kiev, Harkov, Donețk, Cernigău, Sumî, Herson, Nikolaiev și Jîtomîr”, a spus sursa ucraineană.

UPDATE: 

A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene, programată luni dimineaţa, prin videoconferinţă, are ca obiective principale încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţiile de securitate, declară oficialităţi de la Kiev citate de Reuters.

Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a anunţat că ora prevăzută pentru începerea dialogului era 10:30 (8:30 GMT), conform Agerpres. 

Potrivit unuia din negociatorii din partea Ucrainei, Mihailo Podoliak, poziţia guvernului de la Kiev a rămas neschimbată: înainte de orice dialog privind relaţiile viitoare cu Rusia, trebuie încheiat un armistiţiu. Consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a difuzat un mesaj în acest sens în reţelele sociale, cu o înregistrare video ataşată.

"Negocieri. Runda a 4-a. Despre pace, încetarea focului, retragerea imediată a trupelor & garanţii de securitate. Discuţie grea", a scris el, adăugând că crede că Rusia "încă are iluzia că 19 zile de violenţe împotriva oraşelor (ucrainene) paşnice este strategia corectă".

Rusia neagă loviturile împotriva civililor, iar Kremlinul descrie invazia rusă în Ucraina ca o "operaţiune specială" pentru demilitarizarea şi "denazificarea" acestei ţări.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că foloseşte pretextul nefondat respectiv pentru un război pe care îl poartă fiindcă aşa doreşte, notează dpa.

UPDATE: 

Aeroportul Antonov, din nordul Kievului, a fost bombardat de trupele ruse, afirmă autoritățile din capitala Ucrainei, citate de BBC.

Antonov, cunoscut și sub numele de Hostomel, este cel mai important aeroport internațional de marfă din Ucraina, precum și o bază aeriană militară cheie. Ultimele date arată că rușii trag asupra uzinei de avioane Antonov, nu asupra aeroportului.

Și administrația orașului spune că „uzina” de avioane Antonov, nu aeroportul Antonov, a fost ținta unor focuri de armă. Fabrica de aeronave Antonov este situată pe aerodromul Sviatoshyn, la aproximativ 10 km de centrul orașului Kiev.

Administrația orașului afirmă că serviciile de urgență se află la locul exploziei. Videoclipuri neverificate de BBC, apărute pe rețelele de socializare, arată un nor gros de fum care se ridică de deasupra fabricii.

UPDATE: 

În Kiev, s-ar afla și Ramzan Kadîrov, liderul regiunii Cecenia din Rusia, un aliat important al preşedintelui rus Vladimir Putin. El ar fi călătorit în Ucraina pentru a se întâlni cu trupele cecene.

Ramzan Kadîrov, liderul regiunii Cecenia din Rusia şi un aliat important al preşedintelui Vladimir Putin, se pare că ar fi călătorit în Ucraina pentru a se întâlni cu trupele cecene, care au pornit ofensiva contra Kievului.

Kadîrov a fost acuzat în repetate rânduri de Statele Unite şi Uniunea Europeană de încălcări ale drepturilor omului, relatează Reuters, conform Mediafax. 

UPDATE:

O clădire cu 9 etaje aproape s-a prăbușit, luni, după ce trupele ruse au tras cu un obuz în blocul din Obolon, regiunea Kiev. În urma atacului, clădirea a luat foc.

Un obuz a intrat noaptea într-un bloc înalt din Obolon, în regiunea Kiev, potrivit Nexta. Clădirea de nouă etaje s-a prăbușit parțial și a avut loc un incendiu.

Primele date anunțau că nu există victime decedate sau persoane rănite, însă se pare că am vorbi despre 2 morți și 3 răniți. Autoritățile ucrainene au salvat 15 persoane și au evacuat alte 63 de persoane, însă căutările continuă, conform Mediafax. 

UPDATE:

În actualizarea sa zilnică, Statul Major al forțelor armate ucrainene a transmis că a reușit să doboare patru avioane, trei elicoptere și mai multe avioane fără pilot aparținând forțelor rusești în ultimele 24 de ore, scrie BBC.

Statul Major al forțelor ucrainene a precizat că a lansat „lovituri zdrobitoare" asupra bazelor și depozitelor de teren ale Rusiei pentru a întrerupe aprovizionarea logistică pe teritoriul ucrainean.

Acesta a adăugat că forțele rusești nu au mai făcut alte cuceriri și că în prezent se concentrează pe „consolidarea și menținerea frontierelor ocupate anterior”.

De asemenea, potrivit comunicării citate, „starea morală și psihologică" a forțelor ruse a rămas la un „nivel scăzut". Statul Major se bazează în această declarație pe refuzul soldaților ruși de a se supune comenzilor sau de a participa la luptă.

BBC transmite că nu a putut verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmații transmise de Statul Major al forțelor armate ucrainene, scrie Mediafax.

UPDATE: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) solicită o soluţie urgentă pentru a preveni un „cel mai rău scenariu” pentru civilii prinşi în oraşul Mariupol, din sudul oraşului, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.

„Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se precizează în declaraţie.

CICR cere tuturor părţilor care luptă la Mariupol să convină asupra unui încetare a focului care să asigure o trecere în siguranţă pentru civili.

„Toţi cei care participă la lupte trebuie să fie de acord cu modalităţile şi momentul încetării focului, locaţiile precise ale
rutei de trecere în siguranţă şi apoi să se asigure că acordul este respectat”, a adăugat ICRC, conform Adevărul.

UPDATE: Președintele Ucrainei se va adresa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Zelenski va vorbi în cadrul unei sesiuni extraordinare, scrie Mediafax.

Ora la care va începe sesiunea extraordinară este ora 12.30, ora României.

UPDATE: Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un protejat al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat luni că se află în Ucraina alături de forţele Moscovei care desfăşoară o ofensivă în ţară, notează AFP.

Ramzan Kadîrov, denunţat de ONG-urile internaţionale pentru încălcările grave ale drepturilor omului care au loc în republica sa caucaziană, a publicat un videoclip pe Telegram care îl arată în uniformă militară studiind planuri în jurul unei mese cu soldaţi într-o cameră. El a subliniat apoi într-un mesaj că acest videoclip a fost filmat la Gostomel, un aeroport situat în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei, capturat de forţele ruse în primele zile ale ofensivei lor.

Aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent.

"Zilele trecute eram la aproximativ 20 de kilometri de voi, naziştilor de la Kiev, iar acum suntem şi mai aproape", a scris Ramzan Kadîrov, îndemnând forţele ucrainene să se predea, "sau veţi fi terminaţi".

"Vă vom arăta concret că practica rusă învaţă războiul mai bine decât teoria străină şi recomandările consilierilor militari", a adăugat el, citat de Agerpres.

UPDATE: Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a condamnat, duminică seară, atacurile cu rachete efectuate de armata rusă asupra unei baze militare din vestul Ucrainei în care au avut loc în trecut misiuni de antrenament efectuate de specialişti din SUA şi din alte ţări NATO.

"Condamnăm atacul cu rachete lansat de Federaţia Rusă asupra Centrului Internaţional pentru Misiuni de Menţinere a Păcii şi Securitate din Iavoriv, în apropierea frontierei cu Polonia. Aceste brutalităţi trebuie să se încheie acum", a declarat Antony Blinken, duminică seară, prin Twitter, potrivit CNN.

Cel puţin 35 de oameni au fost ucişi, iar 134 au fost răniţi după ce armata rusă a lansat peste 30 de rachete, duminică dimineaţă, asupra unei baze militare situate la periferia orăşelului Iavoriv, în vestul Ucrainei. Centrul Internaţional pentru Misiuni de Menţinere a Păcii şi Securitate din Iavoriv a găzduit, în trecut, misiuni de antrenament efectuate de experţi militari din SUA şi din alte naţiuni membre NATO, scrie Mediafax.

UPDATE: Ministerul britanic al Apărării avertizează că trupele ruse au blocat coasta Mării Negre a Ucrainei, izolând țara de comerțul maritim internațional, scrie ştirileprotv.ro.

UPDATE: 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat luni din nou Alianța Nord-Atlantică să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale, avertizând că, în caz contrar, Alianţa Nord-Atlantică ar putea să vadă "rachete ruseşti" căzând asupra statelor sale membre, notează AFP.

"Dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp, rachete ruseşti vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, peste casele cetăţenilor din NATO", a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat puţin după miezul nopţii, luni dimineața.

El s-a exprimat la o zi după atacurile aeriene ruse asupra unei baze de antrenament ucrainene situată la aproximativ 20 de kilometri de Polonia, membră a NATO şi UE, în apropierea oraşului ucrainean Lviv (vest). Potrivit ucrainenilor, aceste bombardamente au rezultat în 35 de morţi şi 134 de răniţi.

"Numai în regiunea Lviv, au căzut 30 de rachete", a spus şeful statului ucrainean. "Nu se întâmplă nimic care să poată ameninţa teritoriul Federaţiei Ruse. Şi la doar 20 de kilometri de frontierele NATO", a insistat el. "Anul trecut, i-am avertizat clar pe liderii NATO că, dacă nu se iau măsuri preventive severe împotriva Federaţiei Ruse, aceasta va începe războiul", a adăugat el.

Generalul polonez Waldemar Skrzypczak, un fost comandant al forţelor aeriene, afirmase mai devreme că această bază este folosită pentru pregătirea unităţilor legiunii străine, voluntari sosind în Ucraina pentru a lupta împotriva ruşilor. Tot acolo a ajuns şi o parte din ajutorul militar oferit Ucrainei de ţările occidentale după invazia acesteia de către Rusia la 24 februarie.

În ce îl priveşte pe jurnalistul american Brent Renaud, ucis duminică lângă Kiev, "a fost un atac deliberat al armatei ruse", a subliniat preşedintele ucrainean. Un alt jurnalist american aflat în acelaşi vehicul cu decedatul a fost rănit, precum şi un civil ucrainean. 

UPDATE:

Secretarul de Stat al SUA condamnă atacul Rusiei asupra Centrului Internațional de menținere a păcii și securității. Atacul a adus războiul la o distanță foarte mică de granița cu Polonia și, deci, NATO. 35 de persoane au murit.

„Condamnăm atacul cu rachetă al Federației Ruse asupra Centrului de menținere a păcii și securității din Yavoriv, aproape de granița Ucrainei cu Polonia. Brutalitatea trebuie să înceteze”, a transmis Blinken, pe Twitter, în jurul orei 00:00.

Rachete rusești au lovit duminică o mare bază ucraineană în apropierea graniței cu Polonia, membră NATO, ucigând 35 de persoane și rănind 134, a declarat un oficial ucrainean local, într-o escaladare a războiului în vestul țării.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul aerian a distrus o cantitate mare de arme furnizate de națiuni străine care erau depozitate în baza respectivă și că a ucis „până la 180 de mercenari străini", anunță Reuters. Reuters nu a putut verifica victimele raportate de ambele părți.

Știrea inițială

Rusia a cerut Chinei echipament militar și susținere pentru războiul din Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a început invazia țării europene luna trecută, transmite New York Times. Informațiile vin de la oficiali americani, mai precizează sursa citată.

Federația Rusă nu s-a mulțumit cu atât și a cerut și asistență economică pentru a reuși să contrabalanseze sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și statele asiatice.

Americanii nu vor să dezvăluie cum au aflat totul

Oficialii americani încearcă să-și țină secret modul în care colectează informații despre cererile Rusiei și nu au dorit să explice mai în detaliu ce fel de echipament militar a fost solicitat de Moscova. Sursele informațiilor nu au făcut publică nici reacția Chinei la solicitări.

Președintele chinez Xi Jinping are o relație bună cu Putin și i-a fost alături în timp ce Rusia a escaladat militar, distrugând orașe din Ucraina și ucigând mii de civili care-i stăteau în cale. Americanii monitorizează îndeaproape relația cu China să vadă dacă statul comunist va ajuta în vreun fel țara condusă de Vladimir Putin.

SUA anunță consecințe pentru China dacă ajută Rusia să scape de sancțiuni

Consilierul pentru securitatea națională al președintelui american a avertizat Beijingul că va avea parte „cu siguranță”  de consecințe dacă ajută Moscova să scape de sancțiunile mondiale impuse din cauza invadării Ucrainei.

Potrivit The Guardian, este vorba despre Jake Sullivan, care va urma să se întâlnească luni cu ministrul de Externe chinez, Yang Jiechi, în Roma. Acesta este de părere că China știa dinainte planurile de invadare ale Ucrainei, însă Beijingul nu ar fi înțeles cu adevărat ce voia Rusia.

Statele Unite încearcă să vadă dacă China a ajutat sau va ajuta Rusia

Acum, Washingtonul monitorizează îndeaproape situația pentru a vedea în ce măsură a ajutat economic și logistic Rusia. Dacă rezultatele arată că Beijingul a ajutat cu adevărat Moscova, vor exista sancțiuni.

„Comunicăm direct și în mod privat cu Beijingul și cu siguranță vor fi consecințe pentru încercarea de evitare a sancțiunilor sau susținerea Rusiei”, a spus Sullivan, consilierul președintelui Joe Biden. „Nu vom permite așa ceva și să permitem un colac de salvare Rusiei față de sancțiunile acestea”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel