Repercusiunile războiului din Ucraina. Şeful ONU avertizează împotriva unui uragan al foametei în lume
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat împotriva repercusiunilor războiului din Ucraina, care riscă se se traducă într-un "uragan al foametei" în multe ţări.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni împotriva repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina, care riscă se se traducă într-un 'uragan al foametei' în multe ţări, relatează France Presse, citat de Agerpres.

'Ucraina este în flăcări' şi 'ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii'.

'Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial', a declarat el în faţa presei la New York.

Din cauza blocajului producţiei agricole din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma, în repercusiunile sale, să lovească 'cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume', a subliniat Antonio Guterres.

"Acest război depăşeşte cu mult Ucraina"

'Acest război depăşeşte cu mult Ucraina', a mai spus el.

'Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008'.

'Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată', a precizat el.

În total, '45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia - 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%.

Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen', a spus şeful ONU, cerând din nou oprirea cât mai rapidă a ostilităţilor.

VEZI ȘI: Rușii au izolat Ucraina de comerțul maritim internațional

Ministerul Apărării al Marii Britanii a transmis că forțele ruse au blocat accesul Ucrainei la Marea Neagră, făcând imposibilă aprovizionarea prin comerțul maritim internațional, anunță CNN.

O actualizare postată pe Twitter de oficialii britanici arată că: „Forțele ruse navale au instaurat o blocadă care izolează Ucraina de comerțul maritim internațional”. Conform Organizației Mondiale a Comerțului, pe apă se comercializează 80% din bunurile lumii.

Ministerul Apărării mai spune că forțele navale ruse „continuă să tragă cu rachete în diferite ținte din întreaga țară” și că Moscova a efectuat „o aterizare amfibiană în Marea Azov și ar putea desfășura alte astfel de operațiuni în următoarele săptămâni”. O astfel de operațiune înseamnă un atac militar care îmbină forțele terestre, maritime și aeriene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel