Data publicării:
Război Guvern-Multinaționale. Tema salariului minim, desființată
Mai mulți sindicaliști au lansat o temă conform căreia ar exista un război între multinaționale și noul Guvern al României din cauza măririi salariului minim pe economie. Specialiștii au dezmințit în exclusivitate pentru DCNews această informație.
Economistul Ionel Blănculescu este de părere că nu poate fi vorba despre un război între multinaționale și noua putere din Românie cauzat de mărirea salariului minim pe economie.
"Este o temă falsă, probabil o părere personală. Multinaționalele oferă salarii mult mai mari. Să ne gândim la domeniile care folosesc forța de muncă ieftină din România, cu înaltă specializare: cablaje auto, petrol, petrochimie, industria constructoare de mașini, farmaceutică, sau domenii cu înaltă specializare unde oricum sunt oferite salarii mai mari de 1450 de lei.
Salarii mici, minime pe economie sunt folosite mai degrabă în firme de apartament, shawormerii, în industria ospitalității și probabil în industria confecțiilor. Dar nu ar fi o miză, pentru că în momentul în care nu ar mai fi mulțumiți de nivelul salarial din România, și-ar putea muta afacerile imediat," a declarat economistul Ionel Blănculescu pentru DCNews.
În ceea ce privește tema fondului suveran, Ionel Blănculescu spune că 45 de țări au astfel de fonduri, deci nu există nicio miză pentru care Germania s-ar opune unui astfel de obiectiv.
Multinaționalele, salarii mai mari cu 10-15 %
Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa este de aceeași părere. Hossu spune că multinaționalele au avut dintotdeauna un salariu mai mare, iar creșterea salariului minim pe economie nu ar afecta marile companii.
"Multinaționalele oferă un salariu cu 10-15 % mai mare decât salariul minim pe economie, depinde de sector. Nu există un impact legat de acest lucru. Marja lor de profit acceptă fără nicio problemă această chestiune și n-ar fi nicio problemă creșterea salariului minim pe economie. Ei au ținut întotdeauna nivelul lor de salarizare ceva mai ridicat.
Cei care fac scandal, nu sunt ei, sunt IMM-urile. În general IMM-urile sunt cele care fac presiuni și spun că se închid etc. Asta deși statistic, în ultimele 4-5 ani de zile am înregistrat diferite creșteri în medie cu 150-200 de lei pe an. Totul timpul se justifica faptul că această creștere duce la închiderea întreprinderilor și pierderea locurilor de muncă. Statisticile arată că pierderile sunt foarte mici," a declarat Bogdan Hossu pentru DCNews.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News