Război comercial între SUA şi China. Influențe dramatice la nivel mondial
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 10 oct 2018, 20:01
WhatsApp
Un război comercial între SUA şi China ar reduce volumul comerţului global cu o valoare insuportabilă, susține OMC.

Un război comercial total între SUA şi China ar putea reduce volumul comerţului global cu 17,5%, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), transmite DPA. Prezent la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, care se desfăşoară săptămâna aceasta la Bali, Indonezia, preşedintele OMC, Roberto Azevedo, a declarat că escaladarea conflictului ar putea tăia în medie 1,9% din economia mondială.

Calculele FMI arată că, atât SUA, cât şi China, suferă din cauza disputei comerciale: tarifele vamale anunţate la bunuri în valoare de 360 de miliarde de dolari, precum şi cele pentru maşini şi componente auto vor tăia 0,9% din PIB-ul SUA şi 0,6% din cel al Chinei. Deocamdată, războiul comercial nu a atins punctul culminant, a explicat Azevedo, adăugând că nu există semne că ar exista un dialog constructiv între prima şi a doua economie mondială.

Şeful OMC a dat asigurări că este deschis la cererile SUA şi ale preşedintelui Donald Trump de reformare a sistemului comercial global. 'Acest proces avansează oricum', chiar dacă există opinii diferite pe acest subiect între membrii OMC, a precizat Azevedo. Luna trecută, OMC şi-a redus estimările privind creşterea comerţului mondial în 2018 şi 2019, din cauza efectelor economice directe ale războiului comercial.

Vezi și: SUA-China, război comercial. Wang Shouwen: Greu de negociat "cu pistolul la tâmplă"Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?