Război comercial între SUA şi China. Influențe dramatice la nivel mondial
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Un război comercial între SUA şi China ar reduce volumul comerţului global cu o valoare insuportabilă, susține OMC.

Un război comercial total între SUA şi China ar putea reduce volumul comerţului global cu 17,5%, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), transmite DPA. Prezent la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, care se desfăşoară săptămâna aceasta la Bali, Indonezia, preşedintele OMC, Roberto Azevedo, a declarat că escaladarea conflictului ar putea tăia în medie 1,9% din economia mondială.

Calculele FMI arată că, atât SUA, cât şi China, suferă din cauza disputei comerciale: tarifele vamale anunţate la bunuri în valoare de 360 de miliarde de dolari, precum şi cele pentru maşini şi componente auto vor tăia 0,9% din PIB-ul SUA şi 0,6% din cel al Chinei. Deocamdată, războiul comercial nu a atins punctul culminant, a explicat Azevedo, adăugând că nu există semne că ar exista un dialog constructiv între prima şi a doua economie mondială.

Şeful OMC a dat asigurări că este deschis la cererile SUA şi ale preşedintelui Donald Trump de reformare a sistemului comercial global. 'Acest proces avansează oricum', chiar dacă există opinii diferite pe acest subiect între membrii OMC, a precizat Azevedo. Luna trecută, OMC şi-a redus estimările privind creşterea comerţului mondial în 2018 şi 2019, din cauza efectelor economice directe ale războiului comercial.

Vezi și: SUA-China, război comercial. Wang Shouwen: Greu de negociat "cu pistolul la tâmplă"



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel