Data publicării:

Rata natalității din China a înregistrat cea mai mică creștere din ultimele decenii

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Populația Chinei a crescut în cel mai lent ritm din ultimele decenii, se arată în statisticile oficiale.

Conform BBC, rata anuală de creștere din ultimii 10 ani a fost de 0,53%, o scădere de la 0,57% între 2000 și 2010. Astfel, populația Chinei a ajuns la 1,41 miliarde locuitori. Rezultatele pun presiune pe Beijing pentru a îmbunătăți măsurile de stimulare a cuplurilor să aibă mai mulți copii și să evite un eventual declin al populației.

Informațiile au fost anunțate după un recensământ care are loc o dată la zece ani. Rezultatele ar fi fost în mod normal publicate în aprilie. Recensământul a fost făcut la finalul anului 2020 și în jur de șapte milioane voluntari au mers din ușă în ușă pentru a colecta informații de la familiile din China. Ținând cont de numărul de persoane chestionate, recensământul este cea mai importantă resursă când vine vorba despre profilarea chinezilor, o unealtă puternică pentru planificarea din viitor.

În 2020 s-au născut cu 6 milioane copii mai puțin față de 2016

 

Șeful Institutului național de statistică chinez, Ning Jizhe, a dezvăluit că în 2020 s-au născut doar 12 milioane copii, o scădere importantă de la cele 18 milioane nașteri raportate în 2016. Chiar și așa, acesta a spus că în fiecare an încă se naște un număr considerabil de copii.

Rata natalității scăzute ar putea fi asociată cu dezvoltările sociale și economice pe care le-a înregistrat până acum China. În timp ce o țară se dezvoltă, rata natalității tinde să scadă datorită educației și altor priorități ale persoanelor cum ar fi carierele de succes.

De ce este o problemă scăderea ratei natalității?

 

Populațiile în scădere sunt problematice fiindcă se inversează structurile de vârstă, iar la un moment dat vor exista mai multe persoane vârstnice decât persoane tinere. Când acest lucru are loc, nu vor exista suficienți muncitori în viitor pentru a îi susține pe vârstnici, iar cererea de sănătate și asistență socială va crește la rândul său, tăind din investiții.

Și România suferă din această cauză

 

Sporul natural negativ, adică atunci când există mai multe morți decât nașteri într-un anumit teritoriu, reprezintă o problemă și în țara noastră. Criza a fost accentuată de pandemia Covid-19, ținând cont că 29.135 de români și-au pierdut viața din cauza coronavirusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel