Data publicării:

Rata incidenţei cancerelor în Dolj este de 1,5 ori mai mare decât la nivelul ţării

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Rata incidenţei cancerelor în judeţul Dolj în ultimii trei ani a fost de 1,5 ori mai mare decât rata incidenţei acestor afecţiuni la nivelul ţării, informează reprezentanţii Acţiunii pentru Renaşterea Craiovei (ARC), citând date oficiale transmise de Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii ARC susţin că aceste date trebuie să fie un semnal de alarmă privind riscurile generate de centrala nucleară de la Kozlodui şi depozitul pentru deşeuri radioactive în construcţie.

"Am transmis recent o adresă către Ministerul Sănătăţii pentru a afla cifrele din ultimii trei ani privind afecţiunile oncologice raportate în Dolj, în comparaţie cu media la nivelul ţării. Am solicitat această situaţie întrucât una dintre principalele preocupări în problema riscurilor generate de centrala nucleară de la Kozlodui şi depozitul pentru deşeuri radioactive în construcţie este potenţiala expunere radioactivă, printre efectele acesteia numărându-se dezvoltarea de diferite afecţiuni oncologice. Din păcate, cifrele primite nu ne liniştesc, ci dimpotrivă", afirmă reprezentanţii ARC într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în anul 2015, rata pe ţară a incidenţei cancerelor la 100.000 locuitori populaţie rezidentă a fost de 254,5, iar în Dolj, era de 396,3. În 2016, la nivelul ţării cifra a fost de 259,49, în timp ce în Dolj era de 398,4, iar în 2017, 257,02 la nivelul ţării şi 394,37 la nivelul judeţului Dolj.

"Rata incidenţei în Dolj este mult peste media ţării la categoria de vârstă 65+, în 2015 aceasta fiind şi aproape dublă în judeţul nostru: 688,9 pe ţară versus 1178,91 în Dolj. Însă şi la categoria de vârstă 15-64 de ani diferenţele sunt foarte mari, rata incidenţei în Dolj depăşind cu mult media ţării. Dacă rata la nivelul României este maxim 197, în Dolj aceasta depăşeşte 260 în fiecare dintre cei trei ani raportaţi. Aceste cifre reprezintă un semnal de alarmă major şi ar trebui analizat serios de către autorităţi, care nu trebuie să uite că au o obligaţie faţă de cetăţeni şi că unul din drepturile fundamentale ale omului este dreptul la o viaţă sănătoasă", se mai spune în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel