Rasismul în fotbal: Ligile naţionale sunt cele care trebuie să acţioneze, estimează European Leagues
Problema rasismului în fotbal trebuie tratată de ligile naţionale mai degrabă decât de instanţele internaţionale, a estimat vineri asociaţia European Leagues, din care fac parte în jur de 30 de ligi profesioniste de pe continent.
'Trebuie ca actorii locali, ligile, federaţiile, asociaţiile de suporteri şi forţele de ordine să colaboreze. Pentru o organizaţie internaţională este greu să aibă un impact în acest domeniu', a declarat preşedintele European Leagues, Lars-Christer Olsson, la câteva zile după incidentele rasiste de la meciul Bulgaria - Anglia, din preliminariile EURO 2020, ce i-au vizat pe jucătorii de culoare ai echipei oaspete.
'Trebuie să existe măsuri de securitate împotriva acestui tip de comportament în tribune şi măsuri care să arate că problema e luată în serios', iar a dicta sancţiuni foarte aspre - ca închiderea totală sau parţială a stadionului - nu este un mod eficient de a lupta împotriva acestui fenomen.
Meciul Bulgaria - Anglia a avut loc în condiţiile în care o tribună de 5.000 de locuri de pe stadionul Vasil Levski din Sofia a fost închisă din cauza incidentelor rasiste de la meciul cu Kosovo din iunie. După incidentele de luni, preşedintele Federaţiei bulgare, Borislav Mihailov, a demisionat, iar UEFA a deschis o nouă procedură disciplinară împotriva Bulgariei. 'UEFA organizează competiţii internaţionale şi nu are foarte multe opţiuni, aşa că e de înţeles că închide nişte tribune la meciul următor. La nivel naţional, abordarea trebuie însă să fie diferită, fiindcă este o problemă de societate pe care fotbalul nu o poate rezolva singur', a spus Olsson.
El a dat ca exemplu munca efectuată în Suedia cu asociaţiile de suporteri. 'Nu mai există discriminări pe stadioane şi nici violenţe. Mai avem câteva probleme cu dispozitivele pirotehnice, dar nu şi cu celelalte comportamente nepotrivite', a adăugat el, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News