Raport SFÂȘIETOR: Jumătate de milion de copii MOR din această cauză
State of Global Air a publicat un raport privitor la cauzele care provoacă două treimi din decesele premature.
Anul trecut, poluarea aerului a provocat moartea prematură a aproape jumătate de milion de copii în prima lor lună de viață, majoritatea dintre aceștia din state în curs de dezvoltare, arată datele. Expunerea la poluanți aerieni este dăunătoare și copiilor din uter. Poate provoca o naștere prematură sau o greutate mică la naștere. Ambii factori sunt asociați cu o mortalitate infantilă mai mare.
Aproape două treimi din cele 500.000 de decese ale sugarilor au fost asociate cu poluarea aerului, în special cauzată de combustibili solizi, cum ar fi cărbunele, lemnul și deșeurile animale. Descoperirea este raportată în State of Global Air 2020, care a examinat date privitoare la decesele din întreaga lume, alături de un număr tot mai mare de cercetări care leagă poluarea aerului de problemele de sănătate.
Experții medicali au avertizat de ani de zile cu privire la impactul aerului poluat asupra persoanelor în vârstă și asupra celor cu afecțiuni, dar încep doar să înțeleagă faptul că acesta afectează și copii, chiar înainte de a se naște.
Cercetătorii se declară îngrijorați
Katherine Walker, om de știință principal la Health Effects Institute, care a publicat raportul, a declarat: „Nu înțelegem total care sunt mecanismele, dar se întâmplă ceva care determină reducerea creșterii bebelușilor și, în cele din urmă, a greutății la naștere. . Există o legătură epidemiologică, arătată în mai multe țări în mai multe studii.” Bebelușii născuți cu o greutate mică la naștere sunt mai susceptibili la infecții și pneumonie în copilărie. De asemenea, plămânii bebelușilor năascuți prematur nu pot fi pe deplin dezvoltați.
Poluarea, legată și de COVID-19
Unele studii au sugerat că persoanele expuse la poluarea aerului ar putea avea un risc mai mare de deces din cauza COVID-19, dar acestea sunt constatări timpurii. Oamenii de știință au spus că în ultimii 10 ani au fost puține semne de îmbunătățire a poluării aerului, în ciuda avertismentelor crescute cu privire la riscurile cauzate de poluare.
Raportul privind starea aerului global 2020 este publicat de Health Effects Institute, care este o organizație independentă de cercetare nonprofit finanțată de Agenția SUA pentru Protecția Mediului, potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News