Data publicării:

Raport ONU despre rasismul sistematic: Polițiștii, apărați după ce au ucis afro-americani

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

ONU cere ca polițiștii să nu mai fie apărați când încalcă drepturile persoanelor de culoare.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite care a analizat justiția rasială după uciderea americanului George Floyd a cerut statelor membre să încheie „impunitatea” de care se bucură polițiștii care încalcă drepturile persoanelor de culoare, transmite The Guardian.

Biroul pentru drepturile omului din cadrul ONU a analizat 190 de morți din întreaga lume, ceea ce a dus la concluzia raportului: oamenii legii sunt foarte rar trași la răspundere pentru uciderea afro-americanilor, iar vina este împărțită între investigațiile deficiente și dorința de a nu recunoaște impactul rasismului structural.

Mai multe morți intens mediatizate au fost prezente în raport

În raportul global de nu mai puțin de 23 de pagini, acompaniat de o lucrare pentru conferința de presă de 95 de pagini, se arată șapte exemple de morți în care a fost implicată poliția, incluzând uciderea lui Kevin Clarke care a decedat după ce a fost reținut de ofițeri în Londra, acum trei ani.

Juriul de la procesul lui Clarke, bărbat care fusese diagnosticat cu schizofrenie paranoică în 2002, a concluzionat că poliția a folosit necorespunzător manevrele pentru a-l reține pe acesta au dus la moartea lui. Alte cazuri îi includ pe Luana Barbosa dos Reis Santos și Joao Pedro Matos Pinto din Brazilia; George Floyd și Breonna Taylor în Statele Unite ale Americii; Janner Garcia Palomino în Columbia; și Adama Traore în Franța.

Totul a început în iunie 2020, când ONU a cerut un raport asupra violenței polițienești împotriva celor de culoare

 

Biroul pentru drepturile omului a fost însărcinat în iunie 2020 să producă un raport comprehensiv asupra rasismului sistematic împotriva persoanelor de culoare. Raportul a investigat încălcări ale drepturilor internaționale săvârșite de forțele de ordine, răspunsul guvernelor la protestele pașnice anti-rasism, dar și tragerea la răspundere a agresorilor și răscumpărarea față de victime. Raportul a fost condus de Înaltul Comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, fostul președinte al Republicii Chile.

Bachelet a descris situația drept „de nesuportat”. „Rasismul sistematic trebuie rezolvat printr-o strategie sistematică. Trebuie să fie o strategie comprehensivă, nu treptată, pentru a desface sistemele care au fost create după sute de ani de discriminare și violență”, a transmis ea. „LE cer tuturor statelor să nu mai nege și să înceapă să dezmembreze rasismului; să înceteze impunitatea și să creeze încredere; să asculte vocile persoanelor cu origini africane; și să dea piept cu trecutul, să ofere răscumpărări”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel