Raport 2022: bogăția unui întreg continent este deținută de 5 piețe private de avere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Julian Vera Film/ Pexels
Fotografie de la Julian Vera Film/ Pexels
Averea privată totală deținută în prezent pe continentul african este de 2,1 trilioane USD și este de așteptat să crească cu 38% în următorii 10 ani, potrivit celui mai recent document Africa Wealth Report 2022, publicat de Henley & Partners în parteneriat cu New World Wealth.

Raportul, publicat în aprilie 2022, dezvăluie că cele ”5 mari” piețe private de avere din Africa Africa de Sud, Egipt, Nigeria, Maroc și Kenya – reprezintă împreună peste 50% din bogăția totală a continentului.

În prezent, în Africa trăiesc 136.000 de persoane (HNWI), cu avere privată de 1 milion USD sau mai mult, 305 persoane cu averi de peste 100 milioane USD sau mai mult și 21 de persoane miliardare în USD.

În ciuda ultimului deceniu dificil, Africa de Sud găzduiește de două ori mai multți milionari decât orice altă țară africană, în timp ce Egiptul are acum cei mai mulți miliardari.

Mauritius are cea mai mare bogăție pe cap de locuitor (avuție medie pe persoană) din Africa, la 34.500 USD, urmată de Africa de Sud cu 10.970 USD și Namibia cu 9.320 USD.

Mauritius – o putere din Oceanul Indian

Conform raportului privind bogăția în Africa din 2022, Mauritius este piața de bogăție cu cea mai rapidă creștere din Africa, cu o creștere estimată de 80% în următorul deceniu.

Acest lucru o va face, de asemenea, una dintre piețele cu venituri mari cu cea mai rapidă creștere din lume în această perioadă (în termeni de creștere procentuală), împreună cu Australia, Malta, Noua Zeelandă și Elveția.

Până în 2031, numărul de milionari din Mauritius este de așteptat să ajungă la peste 8.000.

Comentând în raport, antreprenorul de frunte, autorul internațional și CEO al MyGrowthFund Venture Partners, Vusi Thembekwayo spune că ascensiunea noilor economii bogate, împreună cu mega-orașele și diversificarea surselor de creare a bogăției sunt doar câteva dintre tendințele interesante care conduc la crearea și fluxul de capital pe tot continentul.

”Povestea Africii este una a dominației polare, cu cele mai mari centre de gestionare a averii situate în mod tradițional în cel mai extrem sud - Africa de Sud - și cel mai extrem nord - Egipt și Maroc”, a declarat Vusi Thembekwayo.

Africa de Sud găzduiește cele mai bogate orașe din Africa 

În general, performanța Africii de Sud în ultimul deceniu a fost slabă, averea privată totală deținută în țară scăzând cu 12% de la 739 miliarde USD în 2011 la 651 miliarde USD în 2021.

Cu toate acestea, Amanda Smit, Managing Partner Henley & Parteneri Africa de Sud, subliniază că țara se află încă pe locul 28 în lume când vine vorba de averea privată, înaintea economiilor majore precum Argentina, Malaezia, Thailanda și Turcia.

Cele mai bogate două orașe ale Africii se află în Africa de Sud - Johannesburg este cel mai bogat, cu o avere privată totală de 239 miliarde USD, în timp ce Cape Town, pe locul doi, are o avere privată totală de 131 miliarde USD. 

Cairo urmează îndeaproape, cu o avere privată de 128 miliarde USD, iar Lagos se află pe locul 4, cu 97 miliarde USD în avere privată.

Africa de Sud găzduiește, de asemenea, cea mai mare piață de lux din Africa după venituri, urmată de Kenya și Maroc

Sectorul de lux al Africii de Sud, care include hoteluri și cabane exclusive, mașini, îmbrăcăminte și accesorii, ceasuri, avioane private și iahturi generează venituri de aproximativ 2 miliarde USD pe an. O mare parte din acest venit este generat din vânzarea mărcilor străine de lux precum Porsche și Louis Vuitton.

Investitorii africani aleg migrarea investițiilor ca instrument de gestionare a bogăției și moștenirii

Stuart Wakeling, șeful Henley & Partners Nigeria, spune că pandemia Covid, schimbările climatice și conflictele, inclusiv războiul din Europa, sunt în prezent factori cheie ai investițiilor și migrației bogăției.

Chidinma Okebalama, consultant senior la Henley & Partners Nigeria, adaugă că multe țări sub-sahariene sunt de două ori dezavantajate, fiind printre cele mai vulnerabile la schimbările climatice, precum și având o mobilitate globală slabă, pașapoartele lor fiind în mod constant la un nivel scăzut în indicele Henley Passport.

Ea subliniază în raport că milionarii africani acordă o valoare deosebit de mare familiei și lasă o moștenire de durată în beneficiul generațiilor viitoare.

”Cea mai mare parte a programelor migrației de investiții permit investitorilor să includă membrii familiei în aplicațiile lor, făcând din aceste programe un mecanism ideal pentru protejarea celor dragi, asigurându-se că aceștia au opționalitate în ceea ce privește locul în care pot trăi, lucra și studia ”, a declarat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel