Data publicării:

Rangu, CIO Council Romania: Avem, pentru prima oară, un ministru care poate. Avem o șansă

Autor: Ciprian Dumitrache | Categorie: Economie
WhatsApp
Catalogul digital trebuie printat la sfârşitul anului şcolar / Foto: Pixabay
Catalogul digital trebuie printat la sfârşitul anului şcolar / Foto: Pixabay

Călin Rangu spune care sunt soluțiile pentru transformărea digitală.

Călin Rangu, Co-fondator și Vicepreședinte CIO Council Romania, a vorbit în cadrul dezbaterii "Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale", organizată de DC MEDIA GROUP despre impactul pozitiv al transformării digitale asupra vieții de zi cu zi a cetățeanului.

”Oamenii se lovesc de soluții informatice, care îi ajută să nu piardă timpul. Sunt tot felul de autorități care au implementat soluții, dar care sunt disparate și nu există o privire de ansamblu.

Noi, managerii din IT, milităm pentru aplicarea corectă a acestui concept de transformare digitală, care înseamnă mai mult decât digitalizarea (transformarea din analog în digital, cum a este atunci când scanezi o hârtie și ea devine digitală). Transformarea digitală implică mult mai mult, se referă la întreaga arhitectură a unei companii. 

Din fericire, la nivel guvernamental, avem leadership-ul necesar. Pentru prima oară, noi considerăm că avem un ministru care poate să ducă astfel de lucruri înainte, pentru că are o experiență care poate să genereze o viziune și un astfel de leadership, dar trebuie foarte clar ajutat”, remarcă Rangu.

PNRR, ultima șansă pentru digitalizare

 

În ceea ce privește fondurile din PNRR, Călin Rangu este de părere că, în ciuda faptului că are multe carențe, banii care vor veni prin Programul de Reconstrucție și Reziliență vor fi una din ultimele șanse ale României de a se informatiza.

”Acolo s-au adunat proiecte pe care le avea fiecare, proiecte foarte importante, dar nu se vede o legătură între ele. Cloud-ul guvernamental este foarte important, dar cloud-ul, în sine, nu este un obiectiv. Obiectivul este digitalizarea României”, este de părere Călin Rangu.

Acesta a dat ca exemplu Ghișeul.ro, care este un proiect bine realizat, dar întrucât nu este un loc în care să fie prezente toate autoritățile pentru a putea fi plătite toate taxele, îl face o platformă ineficientă.

Colectare de 30%

 

Șeful ANAF, Lucian Heiușm anunță și el un obiectiv ambițios pentru următoarea perioadă, și anume creșterea colectării până la un nivel de 30% din PIB

”Tot ce vrem să implementăm în lunile următoare are un singur scop, creșterea colectării. Vrem să-i convingem pe contribuabili că, pe lângă obligația legală, este și o obligație civică. Statul trebuie să fie alături de contribuabilul onest și să se îndrepte împotriva  celora care fac o concurență neloială celor care plătesc la zi.Trebuie să mergem pe fiecare canal și să nu ne oprim doar la prevenție și control”.

”Vom putea crește anul acesta cu 0,5 p.p., ca încasări fiscale în PIB, iar la sfârșitul anului viitor să fim la 27,5-28% din PIB. Ținta finală, undeva peste trei ani, este pragul psihologic de 30% grad de colectare.Dacă am eradica toate , am ajunge (cu gradul de încasare n.r.) la maxim 34-35% din PIB. Sistemul fiscal ne permite să atingem maxim, maxim 35% din PIB”, susține Heiuș.

Șeful ANAF a dezvăluit și că instituția care o conduce va relua organizarea concursurilor, imediat ce restricțiile bugetare vor fi eliminate.

”Trebuie să redistribuim personalul către sectoare în care este mai multă nevoie. În ultimii 5-6 ani, numărul mediu de posturi neocupate este de circa 2.500 de posturi.

Cea mai mare problemă a ANAF este gradul de îmbătrânire a personalului și aici am luat niște decizii. Doresc să continuăm concursurile când se vor relaxa constrângerile bugetare”, conchide Heiuș.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel