Rămâne von der Leyen șefa Comisiei Europene? Numele lui Iohannis, din nou în cărți. Chirieac: Vine, candidează și pierde răsunător
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: presidency.ro
Sursa foto: presidency.ro
Analistul Bogdan Chirieac a explicat șansele Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte a Comisiei Europene și care sunt șansele ca președintele Klaus Iohannis să-i ocupe locul sau să-i devină coleg.

Astăzi, Parlamentul European va vota propunerea pentru ca Ursula von der Leyen să primească un nou mandat de președinte a Comisiei Europene. Votul are loc pe fondul unei controverse apărute după ce Curtea de Justiție a UE a susținut că au fost probleme în legătură cu transparența contractelor încheiate de Comisia Europeană cu marile companii furnizoare de vaccinuri anti-COVID.

Astfel, Ursula von der Leyen se află într-o situație riscantă din punct de vedere politic, consideră presă internațională. În jurul speculațiilor de la nivel înalt a apărut din nou numele președintelui Klaus Iohannis. După retragerea din candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO, președintele a fost pus constant în cărți pentru diferite funcții europene, inclusiv cea de șef al Comisiei Europene.

Analistul Bogdan Chirieac a comentat acest subiect într-o intervenție la Antena 3 CNN. 

"Acolo marile familii europene, de partide, negociază" 

"În legătură cu doamna von der Leyen, eu cred că ea va fi votată. Este o chestiune de negociere politică. Acolo marile familii europene, de partide, negociază. Sunt convins că S&D, care a cerut explicații în scris doamnei von der Leyen, dorește să obțină mai mult pentru parlamentarii săi. Apoi, era aproape de PPE și Renew, înțeleg că s-a discutat și cu conservatorii și reformiștii europeni, de unde face parte Giorgia Meloni, și unde a fost acceptat AUR, important lucrul acesta. Cei din ECR nu mai sunt considerați extremiști. Deci, eu cred că lucrurile sunt prea așezate, pentru că interesele sunt mari. Nu cred că renunță Germania la funcția de 'premier al Europei', fără să fie o acuzație directă, gravă în legătură cu doamna von der Leyen. Onorabilă Curte Europeană a spus că nu a fost suficient de transparentă. Dar, cine e suficient de transparent? Întotdeauna e loc de mai multă transparență, să știți", a spus Bogdan Chirieac. 

Iohannis, șef al Comisiei Europene - "E o situație ușor hilară"

"Se vehiculează acum, din nou, numele președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de șef al Comisiei Europene. E o situație ușor hilară și, mă rog, nu ne face cinste, ca să spunem așa. Unde e un post internațional, candidat este domnul Iohannis. Eu nu cred. După ce s-a întâmplat la NATO, când a pierdut la zero, vedem că e genul de candidat care vine, candidează și pierde răsunător, din nefericire. În legătură cu funcția de Înalt Reprezentant pentru Ucraina, a dezumflat-o domnul Ciolacu", a afirmat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel