Raluca Turcan a anunțat când va putea fi extinsă voluntar vârsta de pensionare și a explicat rolul măsurii
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Raluca Turcan a vorbit despre extinderea vârstei de pensionare.

Vicepremierul Raluca Turcan a vorbit, pentru Digi 24, despre extinderea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, spunând că ce circulă în spațiul public este dezinformare și toxicitate.

„Tot ceea ce am auzit de la domnul Marcel Ciolacu reprezintă o continuare a campaniei de dezinformare pe care PSD o duce de când a pierdut guvernarea și în mod special acum când domnul Ciolacu este angajat în cursa pentru președinția Partidului Social Democrat și speră că intoxicând oamenii și inducând o stare de teamă și de neîncredere reușește să câștige adepți în interiorul PSD-ului. Este dezamăgitor cum PSD continuă să reporteze în spațiul public la preocupările oamenilor, după ce s-a văzut că trei ani de zile la guvernare nu au fost capabili să ofere nimic bun pentru români", a spus Raluca Turcan, la Digi 24.

Unii oameni vor să continue activitatea

 

Vicepremierul a spus că prelungirea activității este în acest moment dificilă, iar oamenii care vor să continue să muncească mai mult nu au posibilitatea de a face acest lucru de fiecare dată.

„În privința acestui subiect, aș vrea ca lucrurile să fie foarte limpezi. Părea o neconcordanță între dorința de a discuta în spațiul public posibilitatea de a opta, în sectorul public, să rămâi în câmpul muncii mai mulți ani și neexistența unui proiect care să aducă obligativitatea creșterii vârstei de pensionare. Deci, nu există în momentul de față nicio intenție de a crește vârsta de pensionare. Ca să fie foarte clar, singurul aspect care a fost lansat în dezbaterea publică a plecat de la persoane care ne-au atras atenția că ar dori să își continue activitatea și că, în domeniile în care activează, în sectorul public, pentru a-și continua activitatea, există foarte multe aspecte de natură birocratică. De exemplu, prelungirea activității poate fi făcută doar 3 ani și cu acordul instituției. Există oameni care vor acest lucru și nu o pot face fiindcă există un arbitrariu în posibilitatea acestora de a rămâne sau nu în câmpul muncii", a continuat vicepremierul.

Măsura, nu înainte de anularea pensiilor speciale

 

Raluca Turcan a spus că extinderea opțională a vârstei de pensionare nu va avea loc până când pensiile speciale nu vor fi anulate și înainte de instituirea principiului contributivității în sectorul public.

„Am plecat niște sesizări pe care le-am primit din partea unor oameni care ne-au spus că și ar dori să poată lucra mai mult în sectorul public, în domenii unde există forță de muncă și unde fie întâmpină elemente de natură birocratică, fie chiar condiționări care sunt în afara legii. O asemene prevedere de a putea opta să rămâi în activitate nu s-ar face în guvernul PNL decât după ce s-ar anula pensiile speciale, după ce am institui principiul contributivității în sectorul public și lucrul acesta s-ar face doar în sectorul public, acolo unde există un deficit de forță de muncă și sunt oameni care vor să muncească. Atât și nimic mai mult. Nimic nu este obligatoriu", a încheiat Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel