Data actualizării:
Data publicării:

Raiffeisen aplică `planul Juncker` în Bulgaria. În România ”NU SUNT BĂNCI”. Semnal puternic din CE

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
CEO Raiffeisein Romania
CEO Raiffeisein Romania

Comisarul pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a fost invitata DCNews LIVE de joi. Politiciana a dezvăluit o discuție despre România. Vicepreședintele Comisiei Europene i-a atras atenția comisarului Crețu că România are o mare problemă, pe care el a discutat-o și cu fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, dar și cu actualul premier Sorin Grindeanu. 

Concret, vorbim despre o lipsă majoră a României, care împiedică punerea în aplicarea a ”planului Juncker”. Bulgaria are problema rezolvată. Dacă CEO Raiffeisen România, Steven van Groningen, protestează împotriva Guvernului României, în Piața Victoriei, în Bulgaria, banca Raiffeisen este principalul vector de punere în aplicare a planului Juncker. 

”Am avut o discuție despre `planul Junker` marți, când am avut colegiu și i-am spus vicepreședintelui Katainen că vin în vizită oficială în România, mi-a reamintit că a avut în ultima sa vizită o discuție cu premierul Cioloș, a discutat și la Bruxelles cu premierul Grindeanu. Problema principală în România, în opinia sa, este că nu există o bancă promoțională care să-și asume acest risc și chiar mi-a și spus că i s-a comunicat de către autoritățile române că nu sunt bănci care să fie dispuse să-și asume un risc al unor investiții de o asemenea natură. Îmi spunea, de pildă, că Bulgaria lucrează foarte bine cu Raiffeisen. Acum, eu nu am dreptul să fac recomandări, dar eu cred că nu s-a înțeles foarte bine conceptul acestui plan Junker. Eu cred că orice bancă ar fi preocupată, ideea era de a avea acest vehicol prin care să fie finanțată, dar în orice caz, noi punem foarte mare accent pe instrumentele financiare, planul Junker este un instrument financiar care merge foarte bine în țările din vest. Tocmai de aceea am și vorbit cu vicepreședintele Katainen și i-am zis «mie nu-mi place ceea ce se spune în Parlamentul European, că politica de coeziune este pentru cei săraci, iar planul Junker este pentru cei bogați și trebuie să echilibrăm din punct de vedere geografic»”, a spus Corina Crețu la DCNEWS LIVE.

Pentru a evidenția importanța planului Juncker pentru dezvoltarea unei țări, comisarul european a dat un exemplu: dacă nu avem suficienți bani pentru a face autostrada Târgu-Mureș - Iași pe acest exercițiu financiar, putem combina fondurile europene cu fonduri din planul Juncker. Astăzi a venit cu ideea în România, idee ce urmează a fi analizată în Guvern. 

Vezi de la minutul 52:00: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel