Data publicării:

Rafinării bombardate în Rusia de către drone ucrainene. Zelenski: „Situația este mult mai bună decât a fost în ultimele trei luni” /video

Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O flotă de drone ucrainene a lovit ținte din Rusia, provocând explozii și incendii la rafinăriile de combustibil, întrerupând alimentarea cu energie electrică și ajungând chiar la Moscova și în zone învecinate, potrivit rapoartelor autorităților ruse.

Aceste știri au apărut la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația de pe frontul de luptă dintre Ucraina și Rusia este cea mai bună din ultimele trei luni, trupele Moscovei nemai reușind să avanseze după capturarea orașului Avdiivka din est, luna trecută, relatează The Guardian

Marți, depozitele rusești de combustibil din regiunile Oryol și Nijni Novgorod au fost cuprinse de flăcări în urma unor atacuri cu drone, potrivit guvernatorilor locali și mass-media. Sistemele de apărare aeriană au reacționat la 25 de drone lansate de Ucraina deasupra a  mai multor regiuni rusești, a relatat agenția de știri de stat RIA, citând Ministerul rus al Apărării. Nu a fost clar imediat dacă toate dronele au fost doborâte.

„Dimineață, zona industrială Kstovo, o facilitate a complexului energetic și de combustibil, a fost atacată de vehicule aeriene fără pilot”, a declarat Gleb Nikitin, guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că o unitate de procesare a combustibilului era în flăcări. RIA a relatat un incendiu la rafinăria Lukoil din Kstovo.

Nijni Novgorod se află la aproape 1.000 de km de granița cu Ucraina și la aproximativ 400 de km est de Moscova.

Guvernatorul regiunii Oryol, Andrey Klychkov, a declarat că Ucraina a lansat un atac cu drone asupra unei instalații de combustibil, în timp ce RIA a citat serviciile de urgență care spuneau că un rezervor de petrol era în flăcări după atac. Orașul Oryol este situat la aproximativ 150 de kilometri de granița cu Ucraina.

Canalul Telegram Baza, apropiat de forțele de ordine ruse, a postat o fotografie cu flăcări mari ce se ridicau deasupra a ceea ce părea a fi o fabrică. Canalul a citat locuitori din Oryol care susțineau că a avut loc o explozie înainte de incendiu.

Șapte localități din regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina, au rămas fără electricitate după ce o dronă lansată de Ucraina a aruncat explozibili, a declarat Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, care se învecinează și ea cu Ucraina, a declarat că șase drone lansate de Ucraina au fost doborâte deasupra regiunii sale, iar serviciile de urgență verificau dacă există posibile daune.

O dronă care se îndrepta spre Moscova a fost doborâtă deasupra districtului Ramensky din apropiere de capitală, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin.

O dronă a fost doborâtă deasupra regiunii ruse Tula, la granița cu regiunea Moscovei, și una deasupra regiunii Voronej din sudul Rusiei, potrivit oficialilor locali ruși.

În ultimele luni, Ucraina a lansat atacuri asupra rafinăriilor și instalațiilor energetice rusești, dintre care unele au avut succes și au provocat pagube semnificative și opriri ale producției. În ianuarie, două drone au lovit o instalație de combustibil din orașul Oryol. Un incendiu a izbucnit și în luna februarie în cadrul aceleiași facilități, deși oficialii nu au precizat cauza.

Într-un interviu acordat televiziunii franceze BFM, Zelenski a declarat că Ucraina și-a îmbunătățit poziția strategică în ciuda penuriei de armament, dar a sugerat că situația ar putea să se schimbe din nou dacă nu vor fi livrate noi provizii.

„Situația este mult mai bună decât a fost în ultimele trei luni”, a spus Zelenski în comentari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel