Data actualizării:
Data publicării:

Rafila vrea să evite, în valul 5, un lockdown și închiderea școlilor

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări miercuri, 29 decembrie, privind valul cinci.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, împreună cu dr. Adriana Pistol, șeful Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile susțin o conferință de presă, astăzi, pe tema Planului de măsuri pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID-19.

Printre altele, Alexandru Rafila a vorbit și despre măsura care, deși ar putea să încetinească transmiterea virusului, nu a fost adoptată: certificatul Covid. Ministrul Sănătății a menționat că, prin această măsură, s-ar putea evita "trei lucruri majore" și anume: un lockdown, închiderea școlilor și numărul mare de decese. 

"Utilizarea acelui certificat Covid este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, astfel încât să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document încât să evităm trei lucruri majore în țara noastră.", a spus Alexandru Rafila.

"În primul rând, dorim să evităm un lockdown care ar afecta foarte serios viața economică a țării, dorim să evităm închiderea școlilor... Întotdeauna am militat pentru menținerea școlilor deschise, sigur, în condiții de siguranță pentru elevi și pentru personalul didactic. Bineînțeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult - este vorba despre un număr cât mai mic de decese. Reducerea numărului de decese este esențială și trebuie să avem la dispoziție toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat și în țara noastră.", a precizat apoi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

În valul patru, România a avut cea mai mare mortalitate în UE, spune Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mai spus în cadrul conferinței că România a avut, în valul patru, cea mai mare mortalitate în Uniunea Europeană: 3% din pacienții infectați în România au murit și "au fost afectate în bună măsură și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la serviciile medicale".

"Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple și facem tot ce este posibil, dar nu putem să facem mai mult decât atât. În acest moment nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică care se referă la distanțare, folosirea măștii, pe care le recomandăm. Insistăm foarte, foarte mult în ceea ce privește vaccinarea.

Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm această campanie de vaccinare, inclusiv prin implicarea profesioniștilor din sănătate în furnizarea de informații credibile și accesibile. Am adaptat actul normativ care permite extinderea rapidă a testării la nivelul cabinetelor de medicină de familie și sperăm să avem succes să putem depista cât mai repede persoanele bolnave.", a declarat anterior Rafila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel