Data actualizării:
Data publicării:

COVID-19, creștere SIGURĂ în România. Rafila vorbește despre SPERANȚĂ: RĂSUNET în ATI

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentatul României la Oraganizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre evoluția pandemiei de COVID-19 în România. 

Prof. dr. Alexandru Rafila susține că numărul mare de cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele două săptămâni, își va regăsi un răsunet în numărul de persoane internate în secțiile de Terapie Intensivă. În plus, acesta a completat că există „un decalaj” între înmulțirea bolnavilor, pe de o parte, și a celor cu forme severe sau care mor, pe de altă parte.

"Ceea ce am acumulat nu este neapărat îmbucurător, pentru că am fost practic pe un trend ascendent începând cu debutul lunii iunie, deci e vorba de o creștere lentă, dar permanentă în ultimele două luni. Ne găsim, în momentul de față, într-o zonă despre care toată lumea speră să ducă la aplatizarea curbei de creștere. Rămâne de văzut dacă în această săptămână aceste lucruri se vor confirma. Chiar dacă intrăm într-o decelerare a creșterii, avem o problemă legată de acest număr mare de cazuri care s-a cumulat în ultimele două săptămâni și care, în curând, își va regăsi un răsunet în numărul de cazuri internate în secțiile de terapie intensivă.

Față de ieri, de exemplu, este o creștere de circa 30 de cazuri, care pare mică – toată problema este legată de repetarea acestei creșteri. Dacă ea se va dovedi continuă în următoarea perioadă, atunci sigur că efortul colegilor care lucrează în secțiile de Terapie Intensivă va fi foarte mare și, bineînțeles, în anumite zone din țară se va impune transferarea pacienților în alte locații care încă sunt disponibile", a declarat Alexandru Rafila, în direct la B1 TV. 

În ce măsură s-ar putea umple zona de ATI din România

În contextul în care există voci care susțin că, deși numărul de pacienți de la ATI este mare, oameni sunt externați constant, ca pe o „bandă rulantă”, Alexandru Rafila a spus că: „Nu prea stau pe bandă rulantă. Ei stau două, trei săptămâni într-o secție de terapie intensivă. Mai mult, ei sunt internați, de exemplu, cu o formă ușoară sau o formă medie a bolii și evoluția gravă, care necesită asistență într-o secție de terapie intensivă, apare după un număr  de zile.

Această chestiune are două componente. Una la care ne așteptăm, ca după înregistrarea unui număr mare de cazuri să urmeze o creștere decalată cu una, două săptămâni a numărului de cazuri în secțiile de terapie intensivă. E vorba de acel interval care, la început, este legat de evoluție nu foarte gravă a bolii, dar care la un moment dat se poate agrava și atunci omul trebuie să ajungă în secția de terapie intensivă, trebuie să aibă asistență respiratorie. Al doilea este legat de faptul că aceste secții de terapie intensivă au o capacitate limitată”.

Câte paturi de Terapie Internsivă sunt alocate pentru pacienții cu COVID-19

Circa o treime din numărul paturilor de terapie intensivă existente la nivel național sunt alocate pentru pacienții care sunt infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre undeva la 850, maxim 900 de paturi. Mai mult de jumătate au fost deja ocupate. Cazurile sunt concentrate în câteva județe din țară. Nu e vorba de o distribuție uniformă și atunci vă dați seama că s-a ajuns, practic, la saturarea unora dintre secții, inclusiv a unităților mobile care ajută în anumite județe, Prahova, Timiș, de exemplu, la tratarea pacienților cu forme grave ale bolii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel