Rafila: Masca de protecție în spațiile deschise, măsură de sănătate publică. Nemulțumirile să fie adresate celor ce nu au acționat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Rafila: Masca de protecție în spațiile deschise, măsură de sănătate publică. Nemulțumirile să fie adresate celor ce nu au acționat 
  /  Sursă foto: Facebook Alexandru Rafila
Rafila: Masca de protecție în spațiile deschise, măsură de sănătate publică. Nemulțumirile să fie adresate celor ce nu au acționat / Sursă foto: Facebook Alexandru Rafila
Alexandru Rafila a vorbit despre recenta măsură de reinstaurare a obligativității măștii de protecție în spațiile publice acolo unde incidența depășește 6 la mia de locuitori.

Vicepreşedintele PSD Alexandru Rafila a afirmat, miercuri, că reintroducerea obligativităţii purtării măştii de protecţie sanitară în spaţiile deschise este o măsură de sănătate publică, iar nemulţumirile trebuie adresate celor care au permis să se ajungă la creşterea "fără precedent" a incidenţei cazurilor de COVID-19 prin lipsa de acţiuni şi încurajarea de evenimente cu extrem de multe persoane.

"Este o măsură de sănătate publică care a fost aplicată şi în România, a fost aplicată şi în alte state din UE. Dacă există nemulţumiri legate de această măsură, ele trebuie adresate celor care au dus la această situaţie şi la creşterea incidenţei la nivele fără precedent şi la punerea în pericol a sănătăţii publice. Prin lipsa de acţiuni timp de trei, patru luni de zile au permis să se ajungă la această situaţie. Ba mai mult, au încurajat transmiterea prin încurajarea de evenimente cu extrem de multe persoane, care au culminat cu Congresul PNL", a susţinut Rafila, într-o conferinţă de presă.

Campania de vaccinare, un eșec în opinia deputatului PSD



Potrivit deputatului PSD, cauzele acestei situaţii sunt eşecul campaniei de vaccinare anti-COVID şi neluarea la timp a măsurilor necesare.

"Toate ţările din UE au vaccinat cel puţin două treimi din populaţie şi sunt alte ţări care se apropie la 90%. Noi am reuşit să vaccinăm doar o treime, este clar că persoanele nevaccinate sunt din rândul acelora din care se recrutează cazurile internate în spitale şi în terapie intensivă. (...) A doua cauză a fost legată de faptul că, începând din luna iulie, când s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri, nu s-a luat niciun fel de măsură. Dimpotrivă, după ce restricţiile s-au ridicat pe data de 15 mai, fără să existe nicio atingere a obiectivelor legate de vaccinare, nu s-a mai făcut nimic şi au fost încurajate tot felul de manifestări care au încurajat transmiterea infecţiei. Lucrurile acestea se răzbună acum. Guvernul a fost demis, dar responsabilitatea nu poate fi eludată de membrii fostului executiv care gestionează interimar administrarea României", a menţionat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a pledat pentru măsuri realiste



El a adăugat că trebuie introduse restricţii "adaptate contextului", "realiste, nu stupide".

"Noi am avut de-a lungul timpului tot felul de măsuri stupide care nu aveau un impact asupra transmiterii, însă aveau un impact asupra modului în care afectau viaţa oamenilor şi de multe ori au fost luate făcându-se referire la specialişti, dar, de fapt, erau decizii politice, care nu aveau legătură cu recomandarea unor specialişti", a explicat Rafila.

Masca de protecţie redevine obligatorie în toate spaţiile publice deschise în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori, potrivit unui ordinul comun semnat de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, scrie Agerpres..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel