Data publicării:

Rafila: Flexibilizarea măsurilor este raţională. Decizia trebuie luată la nivel local

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Rafila: Flexibilizarea măsurilor este raţională. Decizia trebuie luată la nivel local
Rafila: Flexibilizarea măsurilor este raţională. Decizia trebuie luată la nivel local
Deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat, luni, că 'flexibilizarea' măsurilor impuse în contextul pandemiei de SARS-COV-2 este 'raţională', pentru că decizia trebuie luată la nivel local, în funcţie de contextul local, nu doar de incidenţa cumulată.

'Eu mă bucur că Ludovic Orban este un bun ascultător şi a luat în considerare lucrurile pe care noi le repetăm de câteva luni de zile. Flexibilizarea aceasta este raţională, pentru că decizia trebuie luată la nivel local, în funcţie de contextul local, nu doar de incidenţa cumulată, care este pur şi simplu o cifră care trebuie luată în considerare.' a spus Rafila.

'Dar sunt şi alte lucruri care trebuie luate în considerare şi dacă aceste lucruri sunt, de exemplu, modul de răspândire a cazurilor, distribuţia cazurilor, o distribuţie în toată comunitatea sau sunt concentrate într-o anumită zonă din comunitate, să vedem câte teste se fac în diverse judeţe, să vedem care este proporţia testelor pozitive din totalul testelor efectuate. Cred că sunt elemente care pot fi luate în considerare şi mă întreb de ce nu au fost luate până acum în considerare', a declarat Rafila, la o conferinţă de presă, întrebat despre afirmaţiile liderului PNL pe această temă.

El a apreciat că toate deciziile au fost aplicate 'mecanicist, ţinând cont de incidenţa cumulată'. 'Sigur că este un indicator valoros, dar nu este singurul. Trebuie întotdeauna să ai autoritatea de sănătate publică locală lângă tine când iei această decizie, să analizezi structura acestor cazuri, unde sunt localizate, câte teste se fac, în ce proporţii sunt pozitive să poţi să iei decizia cea mai potrivită, atât pentru închidere, dar mai ales pentru deschiderea anumitor activităţi', a adăugat Rafila. Deputatul PSD a mai menţionat că în acest moment există o discuţie privind închiderea completă a activităţii şcolare, această măsură nefiind 'potrivită'.

Întrebat dacă susţine introducerea focarelor de infectare în rata de incidenţă a cazurilor, Rafila a spus: 'Ele nu trebuiau scoase, în primul rând'. 'Cred că întrebarea ar fi trebuit să fie aşa: domnule Ludovic Orban, care au fost motivele pentru care aţi hotărât scoaterea focarelor din calculul ratei incidenţei din luna noiembrie?(...)

Ele pot fi lăsate în calcul, nu trebuie scoase. Trebuie analizată situaţia aşa cum spuneam: focarul însemnând de la 3 cazuri în sus, dar una e să am într-o localitate 100 de focare cu câte 3 cazuri şi altceva să am într-un singur loc 70 de cazuri. Este foarte diferit în ceea ce priveşte răspândirea infecţiei. Infecţia se răspândeşte dacă sunt multe focare în toată comunitatea şi riscurile sunt mult mai mici pentru comunitate dacă aceste focare sunt într-o instituţie pentru îngrijirea bătrânilor sau unor persoane cu dizabilităţi. Trebuie lăsate toate cazurile, cu cele două componente: analiza modului de testare şi a proporţiei cazurilor pozitive din totalul testelor şi a distribuţiei acestor cazuri înregistrate la nivelul fiecărei comunităţi', a explicat Alexandru Rafila.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că se poartă discuţii pentru flexibilizarea măsurilor de restricţie impuse în contextul pandemiei de SARS-COV-2.

'A fost adoptată Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Ce este cuprins acolo va fi valabil o lună de zile. Sigur că s-au purtat discuţii şi se poartă discuţii nu trebuie să neg privind îmbunătăţirea să spunem a măsurilor, flexibilizarea măsurilor.

Subiectul pe care l-am discutat, într-adevăr, a fost o nemulţumire exprimată de un coleg privind reintroducerea cazurilor din focare în calculul incidenţei ratei de infectare, care a mărit această rata de infectare, adăugând şi cazurile care erau în focare, adică în centrele de vârstnici, în centrele de persoane cu dizabilităţi, în zone în care nu este vorba de o transmitere comunitară. Asta este! S-a adoptat Hotărârea de Guvern. Hotărârea de Guvern este în vigoare', a spus Orban, după şedinţa BEx al PNL, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel