Data actualizării:
Data publicării:

Rafila: Există spitale cu instalaţii electrice nerevizuite, construite în intervalul 1890-1950

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Alexandru Rafila
Sursă foto: Facebook - Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că a primit recent un raport din care reiese că în România există spitale cu instalaţii electrice nerevizuite, care sunt construite între anii 1890-1950.

'Se face în permanenţă o evaluare a secţiilor de terapie intensivă. Chiar am un raport foarte recent, apropo de situaţia instalaţiilor electrice care deservesc aceste secţii de terapie intensivă. Am fost şi eu tulburat citind acest raport - probabil o să vă punem la dispoziţie informaţii: există spitale care au instalaţii electrice nerevizuite, care sunt construite în intervalul 1890-1950. Oricât nu mă pricep eu la chestiunea cu instalaţiile electrice, cred că oricine îşi dă seama că astfel de spitale au probleme foarte serioase în ceea priveşte siguranţa pacienţilor', a arătat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Rafila a menţionat că ministerul nu poate renunţa la aceste spitale, dar a făcut apel inclusiv la autorităţile locale pentru a fi remediate problemele existente

'Singurul lucru pe care putem să îl facem - şi am făcut apel şi în scris către toate direcţiile de sănătate publică şi, implicit, spitale: să vadă exact cum putem ajuta şi cum pot ajuta şi autorităţile locale, astfel încât să asigurăm o cât mai bună siguranţă a pacienţilor din punct de vedere al siguranţei la incendiu, legat de instalaţiile electrice, legat de instalaţiile de oxigen. Ştiţi bine că, în perioada de vârf, consumul de oxigen a crescut incredibil de mult în România', a spus el.

Grad de ocupare de 30% a paturilor alocate persoanelor infectate cu Covid

Rafila a menţionat că, în prezent, 555 de paturi ATI sunt ocupate cu pacienţi COVID, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 30% a paturilor alocate persoanelor infectate cu noul coronavirus.

'Dar acesta nu e un lucru care să ne liniştească, pentru că, în mod evident, odată cu creşterea numărului de cazuri anticipăm şi o creştere a numărului de internări în aceste secţii. Sunt doar câteva săptămâni pe care le avem la dispoziţie. Facem tot ce putem să facem în acest interval de timp, încât să fim pregătiţi şi cu partea ambulatorie', a subliniat el.

Formular PLF. Rafila: Amenzi, dacă se depășește termenul de completare

 

Devine obligatoriu formularul PLF în România, din 20 decembrie 2021. Documentul va trebui completat de persoanele care intră în România. Miercuri după-amiază, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre amenzi.

Conform proiectului de OUG, începând cu data de 20 decembrie 2021, persoanele care intră în ţară trebuie să completeze formularul digital, un document utilizat deja în alte 18 state membre UE.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut următoarele precizări: „România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene în ceea ce privește instituirea unui sistem de informare digitală de localizare a pasagerilor. Nu împiedică documentul circulația, dimpotrivă, este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacții unei persoane infectate. Să se facă rapid anchetele epidemiologice și să fie luate măsurile care se impun, testare, izolare, după caz.” „Certificatul nu produce complicații cetățenilor care îl completează”, a adăugat ministrul. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel