Data publicării:
Rafila după întâlnirea cu Federaţia Sanitas: O să venim cu propuneri concrete privind nivelurile de salarizare - Update
Liderii Federaţiei Sanitas au declarat, miercuri, că apreciază deschiderea la dialog a premierului Marcel Ciolacu în vederea găsirii de soluţii privind salarizarea din sistemul sanitar, dar nu vor renunţa la calendarul de proteste anunţat până când principala lor revendicare, de majorare a salariilor cu 20% pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate, nu va fi rezolvată de guvernanţi.
Update
Precizările au venit din partea preşedintelui Sanitas, Leonard Bărăscu, şi a prim-vicepreşedintelui, Iulian Pope, după plecarea prim-ministrului Marcel Ciolacu de la lucrările Consiliului Naţional al federaţiei.
'Mâine, vom fi la ora 9,30, în faţa Ministerului de Finanţe, nu putem să anulăm această acţiune pentru că este făcută pe ceea s-a întâmplat la nivelul Bucureştiului. (...) Ăsta este un moment prielnic, mâine, la 9,30, şi nu ne oprim de la acest lucru. Premierul a spus - mişcările sindicale şi ce aveţi de făcut, ca şi act în sine, vi le faceţi separat, sperăm să nu ajungem la forma finală, adică, până la urmă, la grevă. Ne-a propus un grup de lucru tehnic care să cuprindă cele trei ministere (Muncă, Sănătate, Finanţe - n.r.). Întâlniri putem începe de mâine, în funcţie de ce ne vor anunţa mâine premierul şi cei de la Ministerul de Finanţe, Sănătate, inclusiv domnul ministru, şi cei de la Ministerul Muncii. (...)
Vom tatona în fiecare zi, în fiecare săptămâna', a afirmat Leonard Bărăscu. Liderul Sanitas a precizat că, joi, 250 de reprezentanţi ai federaţiei vor picheta Ministerul de Finanţe. Potrivit acestuia, premierul nu le-a avansat sindicaliştilor un calendar al posibilelor majorări de salarii în Sănătate.
'Nu ne-a dat proxima ocazie de creştere salarială, cei 20%, mâine, poimâine sau la sfârşitul lui martie, dar, îl citez pe domnul premier: 'Daţi-mi voie să trag linie o dată pe săptămână cu voi sau o dată pe lună, să văd unde ajungem cu banii pe care îi pot oferi în continuare, a explicat Bărăscu. Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a subliniat că federaţia sindicală este în interiorul unui calendar de proteste deja anunţat. 'Astăzi avem Consiliul Naţional, cel îndreptăţit să modifice, să corecteze, să adapteze programul de acţiuni sindicale. Avem promisiunea prim-ministrului, de astăzi, în cadrul Consiliului Naţional, că vom discuta pe cererile noastre. Trebuie să ştiţi, cum i-am anunţat şi pe reprezentanţii Guvernului, că nu renunţăm la principala noastră solicitare: 20% pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar.
Asta este principala noastră cerere, restul lucrurilor le putem discuta, rezolva în perioada următoare', a declarat Pope. Potrivit acestuia, în prezent, angajaţii din Sănătate sunt salarizaţi 'foarte prost'. 'Să prezentăm realitatea în ceea ce înseamnă salarizarea în sistemul sanitar, nu doar vârfuri. Majoritatea, 70 - 80% dintre lucrătorii din sistemul sanitar, primesc salarii foarte mici. (...) Fiecare categorie din sistemul sanitar merită mai mult decât este plătită astăzi. (...) În seara asta va fi constituit grupul de lucru cu reprezentanţii celor trei ministere.
De mâine ne apucăm de treabă, avem întâlniri, ne uităm pe cifre, ne uităm pe tot ce înseamnă salarizare, ascultăm toate opiniile şi trebuie să găsim o soluţie pentru lucrătorii din sistemul sanitar, suntem obligaţi să facem asta', a susţinut Pope. Întrebaţi, dacă sunt dispuşi să renunţe la mişcările de protest în cazul în care guvernanţii le-ar oferi o creştere salarială mai mică faţă de cea revendicată, respectiv 10%, liderii sindicali au precizat că nu ar fi de acord. 'Nu, minimul este 20%, este o hotărâre a Consiliului Naţional pentru tot acest an, pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar, pentru toate categoriile profesionale, inclusiv personalul TESA', a spus Iulian Pope.
Știrea inițială
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, după întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, că este foarte important să se rezolve în perioada următoare discrepanţele salariale între diferitele categorii din sectorul sanitar.
'Această aliniere a salariilor este esenţială', a afirmat Rafila, care a menţionat că premierul a solicitat formarea unei delegaţii a Sanitas, care să discute cu reprezentanţi ai Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, pentru a se găsi o soluţie în privinţa nivelurilor de salarizare.
'Discuţiile pe care prim-ministrul, bineînţeles, şi cu participarea mea le-a avut cu reprezentaţii Federaţiei Sanitas au fost centrate pe revendicările de tip salarial care afectează categorii diferite din lucrătorii din sănătate. Ceea ce preocupă, şi cred că lucrul ăsta e foarte important de rezolvat în perioada următoare, este legat de discrepanţele salariale între diferitele categorii şi această aliniere a salariilor cred că este esenţială', a transmis Rafila, după întâlnire.
El a precizat că premierul a solicitat formarea unei delegaţii din partea Sanitas, la care probabil vor adera şi alte sindicate, care să aibă discuţii concrete, în perioada următoare, cu reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii, de Finanţe şi Muncii pentru fiecare categorie de personal.
Alexandru Rafila a adăugat că, în momentul de faţă, nivelurile de salarizare sunt 'într-adevăr discordante' şi 'creează probleme şi nemulţumiri în sistemul de Sănătate'. Întrebat dacă Sanitas va mai organiza greva anunţată, Rafila a transmis că răspunsul poate fi oferit de sindicat, iar el a oferit 'cu bună-credinţă' disponibilitatea de a căuta împreună soluţii.
'Ministerul Sănătăţii nu face pentru cei din Sanitas, Ministerul Sănătăţii face pentru lucrătorii din sistemul de sănătate, în limita competenţelor legale pe care le are. O să venim cu propuneri concrete, după discuţiile cu dânşii, privind nivelurile de salarizare, care, sigur, trebuie adoptate prin hotărâre a Guvernului sau ordonanţă, după caz, de Guvernul României. (...)
Încă o dată, Ministerul Sănătăţii este, dacă vreţi, partenerul de dialog al reprezentaţilor organizaţiilor sindicale, iar aceste majorări salariale sunt acordate la propunerea delegaţiei care cuprinde şi Ministerul Muncii. Nu uitaţi că pentru toată salarizarea în România există o lege, Legea 153, iar responsabil - asta nu este o pasare de responsabilitate, este o prevedere legală care trebuie evident respectată de către toată lumea şi din cauza asta sau din acest motiv prim-ministrul a dispus crearea unei delegaţii comune cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe', a completat Rafila.
În 10 ianuarie, Federaţia Sanitas a anunţat că s-au strâns deja aproape 50.000 de semnături pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă în sănătate şi asistenţă socială, data limită fiind 18 ianuarie. În 12 ianuarie, Sanitas a precizat că măsura luată de Guvern de deblocare a 8.000 de posturi rezolvă doar un sfert din necesarul de personal şi va continua procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă, solicitând creşterea cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor de angajaţi din domeniu.AGERPRES/(A, AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News