Rafila, despre infecţiile nosocomiale: Nu vă gândiţi că toate infecţiile asociate asistenţei medicale pun viaţa în pericol, nu, unele sunt banale
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alexandru Rafila/ gov.ro
Alexandru Rafila/ gov.ro
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că infecţiile nosocomiale reprezintă o realitate, însă nu toate aceste infecţii din spitale pun viaţa în pericol, ci unele sunt banale.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre infecţiile din spitale. „Sunt o realitate. Sunt elemente obiective. Studiul de prevalenţă de moment arăta 2 la sută şi corecţia 6 la sută. Deci, este clar că discutăm de mult mai multe infecţii şi numărul total al infecţiilor din România, raportat la numărul de spitalizări, probabil că este undeva în jur de 200.000 la un număr de internări de 4 milioane, pentru că noi avem cam 4 milioane de internări pe an, înainte de pandemie, la o proporţie de 5 la sută, înseamnă circa 200.000 de cazuri. Peste noapte, nu se pot schimba lucrurile. Un astfel de laborator ca cel de Microbiologie de la Institutul Matei Balş este necesar în toate spitalele din România. Un laborator sau un compartiment de microbiologie. El lipseşte de multe ori. El trebuie să fie funcţional 24 de ore din 24”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.
 
Ministrul Sănătăţii a spus că unele infecţii asociate asistenţei medicale sunt banale. „Nu vă gândiţi că toate infecţiile asociate asistenţei medicale sunt infecţii care pun viaţa în pericol, nu! Sunt multe infecţii banale. De exemplu, după o intervenţie operatorie, infecţia de plagă sau o infecţie urinară. Acestea sunt majoritatea infecţiilor întâlnite în spitale. Pe noi ne interesează să nu apară infecţii cu germeni multirezistenţi, deci să ţinem fenomenul acesta sub control în spitale şi mai ales infecţii invazive, care pot să pună în pericol viaţa pacientului”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Citește și...

Ministerul Sănătăţii: Peste 7.700 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 7.765 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 852 mai puţine faţă de ziua anterioară, a anunţat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Conform ministerului, 1.472 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti - 1.436 şi în judeţele Sibiu - 520, Timiş - 386, Constanţa - 383, Cluj - 371, Ilfov - 322.

Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 4,01 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti - 9,92, urmată de judeţele Cluj - 9,25, Ilfov - 7,16, Sibiu - 7,15, Constanţa - 6,45, Braşov - 6,4, Timiş - 6,35.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.402 teste RT-PCR (2.792 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.610 la cerere) şi 20.635 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.336.848 de teste RT-PCR şi 10.849.532 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.106.033 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 362 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel