Data publicării:
Rafila, despre accesul la medicamente inovative: Guvernul a făcut un efort ca acestea să ajungă la pacienţi
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că deși accesul la medicamente inovative este crucial pentru pacienți, există constrângeri bugetare și provocări legate de durata de includere a acestora pe lista de finanțare. Totuși, potrivit ministrului, Guvernul face eforturi pentru a reduce aceste durate și a prioritiza medicamentele care aduc economii sau nu au alternative terapeutice.
Alexandru Rafila a subliniat că accesul la medicamente inovative trebuie să fie orientat către nevoile pacienților, dar aceste medicamente necesită și finanțare. Potrivit acestuia, problema nu este la Ministerul Sănătății sau la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care susțin aprobarea rapidă a acestor medicamente, ci se confruntă cu constrângeri bugetare. Recent, s-a adoptat o modificare legislativă care prioritizează finanțarea medicamentelor inovative care generează economii sau nu au alternative terapeutice.
„Accesul la medicamente inovative trebuie să ţină cont de nevoile pacientului, dar ele au nevoie şi de finanţare. Problema nu este la Ministerul Sănătăţii sau Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiindcă noi totdeauna promovăm imediat Hotărârile de Guvern care ar duce la aprobarea acestor medicamente, dar există anumite constrângeri bugetare. De curând s-a făcut o modificare legislativă, încât medicamentele inovative care duc la economii, pentru că există şi astfel de situaţii, adică dai un medicament inovativ şi atunci scade practic povara financiară sau alte categorii de medicamente pentru care nu există alternativă terapeutică, sunt în mod predilect aprobate pentru finanţare.”, a transmis Alexandru Rafila.
„Guvernul a făcut un efort ca aceste medicamente să ajungă la pacienţi"
Alexandru Rafila a declarat că durata medie de includere a unui medicament pe listă a scăzut de la 900 la aproximativ 700 de zile în timpul mandatului său. Deși nu este ideal, el consideră că introducerea de noi medicamente, chiar și în contextul actualei crize economice, este un semn că Guvernul face eforturi pentru a le aduce pacienților.
„Durata medie a intrării unui medicament pe listă, în timpul mandatului meu, a scăzut de la 900 de zile la 700 şi ceva de zile. Sigur că nu e ideal, dar faptul că au intrat medicamente, chiar şi într-o situaţie de criză economică, cum este cea în care ne găsim (…) cred că este un semn. Guvernul a făcut un efort ca aceste medicamente să ajungă la pacienţi.”, a mai spus Alexandru Rafila la Euronews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News