Data publicării:

Rafila cere un „ROADMAP“. Parteneriat cu Ministerul de Finanțe: Revoluție în sistemul de sănătate

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

În cadrul „Conferinţei Quo Vadis 2022, Ediţia 4“, la DC News, ministrul Alexandru Rafila a propus un parteneriat cu Ministerul de Finanțe.

Alexandru Rafila, prezent fiind la „Conferinţa Quo Vadis 2022, Ediţia 4“, a propus un parteneriat cu Ministerul de Finanțe prin care să se implementeze o foaie de parcurs care să ducă la un aport financiar în interiorul sistemului de sănătate din România:

„Din păcate, în România s-a dezvoltat exclusiv piața abonamentelor de sănătate, mai puțin asigurările private de securitate, tocmai datorită impreciziei în a stabili care dintre serviciile medicale ar putea să fie subiectul acestui tip de asigurări și aici cred că Ministerul Sănătății, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu reprezentanți ai companiilor de asigurări și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe ar trebui să stabilească un roadmap (n.r. drum de parcurs). Eu asta mi-aș dori, să facem un drum de parcurs, într-o perioadă de timp definită, încât să putem să aducem și bani noi în sănătate, pentru că toată lumea așteaptă creșterea procentului din PIB din partea bugetului de stat sau a bugetului de sănătate de la CNAS, dar, în mod evident, bani noi trebuie să vină și din zona asigurărilor private și lucrul ăsta va duce la creșterea calității serviciilor de sănătate“, a spus, la DC News, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Youtube video image

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Materie care ar trebui studiată în școală. Ministrul Rafila: Trebuie să comunicăm oportunitățile asigurărilor private de sănătate

Piața asigurărilor de sănătate și de viață. Adrian Marin (UNSAR): România se află la un nivel modest

 

În cadrul Conferinței „Quo Vadis 2022, Ediţia 4“, Adrian Marin, președinte al UNSAR și CEO generali România, a vorbit despre piața asigurărilor de sănătate din România.

„Rolul asigurărilor de sănătate s-a văzut foarte mult în pandemie. Doar în perioada martie 2020 - august 2021, companiile de asigurări au plătit, în baza polițelor de sănătate și viață, indemnizații de peste 9,37 milioane de euro aferente acestor riscuri Covid-19. Dacă ne uităm și la piața asigurărilor de viață, la finalul anului 2021, volumul primelor burte subscrise pe segmentul asigurărilor de viață a fost de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 17,6 comparativ cu anul precedent. Totuși, ponderea asigurărilor de viață se află la un nivel modest comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. Dacă în România, în anul 2021, asigurările de viață reprezentau circa 18% din piață, în țările din Europa Centrală și de Est, media e de peste 31%, iar în alte țări procentul e de peste 50%. Deci, există potențial deosebit, dar și deficit de protecție a populației din țara noastră.

Densitatea acestor asigurări în PIB este una dintre cele mai mici din Europa. Potrivi datelor disponibile, în România e de 20 de euro pe cap de locuitor, în timp ce media europeană e de peste 1.100, iar în Danemarca, de exemplu, vorbim de peste 5.000 de euro(...).“ (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Asigurările de sănătate. Roșu (ASF): De ce sunt un fel de CASCO + RCA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel