Rafila, anunțuri după decizia CCR cu masca. A vorbit despre eliminarea restricțiilor și finalul pandemiei
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Vaccinare anuală împotriva Covid-19? Rafila: Cred că va continua / captură video
Vaccinare anuală împotriva Covid-19? Rafila: Cred că va continua / captură video
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat, marți seară, în contextul în care judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

„Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație. Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a spus ministrul Alexandru Rafila, marți seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii lui Mihai Gâdea. 

„Așteptăm să scadă numărul de cazuri la ATI și, atunci, sigur că o să putem să luăm măsuri de relaxare. (...) Când o să avem o scădere susținută în ATI, putem discuta despre ridicarea unor restricții”, a mai zis ministrul Sănătății.

„Sper să fim la finalul pandemiei și, începând cu această primăvară, să intrăm într-o viață normală”, a mai spus Alexandru Rafila.

Reacția Guvernului Ciucă după decizia CCR privind purtarea măștilor

Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Deciziile CCR nu se pot pune în discutie, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Reacția lui Dan Cărbunaru are loc în contextul în care judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, marți, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

CCR a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel