Data actualizării:
Data publicării:

"Unul dintre efectele LONG COVID-19 ar putea fi apariția DIABETULUI de tip I". Raed Arafat, anunț de la ECDC

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Raed Arafat a vorbit despre efectele long Covid-ului.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că, o analiză realizată de Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor din SUA (ECDC) arată că în rândul copiilor au apărut mai multe cazuri de diabet de tip I decât de obicei, o situație pe care instituția americană o corelează cu infecția cu SARS-CoV-2.

"Vedem din ce în ce informații noi care apar, de exemplu, informația care a apărut la Centrul de control al bolilor din Statele Unite, care corelează infectarea la copii cu apariția unui număr mai mare de copii cu diabet de tip I, diabet juvenil. Se pare că sunt studii și analize făcute de către Centrul de control al bolilor din Statele Unite, care e un centru foarte serios, analizând foarte multe date din sistemul lor de asigurări, și unde spune că au apărut mai multe cazuri decât de obicei de tip I și se corelează cu infectarea cu SARS-CoV-2", a declarat Raed Arafat, în direct la B1 TV, în emisiunea "Actualitatea" cu Tudor Mușat.

"COVID-19 nu e o boală simplă"

"Noi tot timpul vorbim de vaccinare și efectul ei pe termen lung, dar uităm ce? Tot timpul am avertizat și am spus, nu eu, și lumea științifică a zis acest lucru. Atenție, COVID-ul nu e o boală simplă. Există așa-zisul „long COVID”, sau COVID-ul pe termen lung, și asta arată impactul COVID-ului pe sănătatea omului pe termen mai lung. Se pare că unul dintre aceste efecte, dacă continuă această analiză și confirmă ce este deja publicat, este apariția la un anumit procent dintre copiii infectați cu SARS-CoV-2 a diabetului de tip I", a mai spus el.

"Valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri"

Arafat i-a îndemnat pe români să nu mai asculte "bazaconiile" care se spun în spațiul public despre vaccinare și să se vaccineze anti-COVID-19, pentru a se pune la adăpost de formele grave de boală.

"Din păcate, valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri. Vedem în lume cifre foarte mari, chiar și peste 200.000 de cazuri pe zi. Impactul valului 5 la noi e pe două paliere: e posibil un impact serios pe sistemul medical, din cauza numărului mare de pacienți, chiar dacă o parte vor fi cu simptomatologie ușoară. Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI.

E un număr semnificativ de cazuri COVID grave și în SUA sau alte țări, se aude de secții pline și în alte țări. Problema e si personalul care se infectează în masă. În Franța, personalul infectat e chemat la lucru. Nu mai au oameni să asigure gardă, continuitate. Și nu e vorba doar de sectorul sanitar (...) Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu (…) toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente.

Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea. (…) Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare.

"Testul PCR rămâne cel sfânt"

Legal, acum mergem pe implementare măștilor pe interior și exterior și recomandarea și rugămintea ca oamenii să nu mai asculte bazaconiile care se spun despre vaccinare. Vaccinarea nu împiedică infectarea, lucru valabil și la vaccinul antigripal, dar te ajută să nu faci o formă gravă.

Recomandarea internațională, științifică e ca vaccinarea să continue. Unele țări reduc la patru luni vaccinarea între doza 2 și doza 3", a mai spus el.

Raed Arafat a completat că: "testul PCR rămâne cel sfânt, care poate să confirme o infecţie pe varianta Omicron" și a spus că există teste antigen rapide fals negative, motiv pentru care le-a recomandat celor care au simptome ale bolii să "stea acasă" până când fac un test PCR, pentru a evita să îi îmbolnăvească şi pe alţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel