Data publicării:

Raed Arafat: Supravieţuirea celor cinci nou-născuţi prematur de la Giuleşti, situaţie rară în lume

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Raed Arafat
Raed Arafat

Alegeri prezidentiale 2024

Supravieţuirea celor cinci nou-născuţi prematur după incendiul de la Maternitatea Giuleşti este o situaţie rară în orice spital din lume, dar astfel de tragedii trebuie prevenite, mai ales că instalaţiile din orice unitate de stat sau privată au un anumit grad de risc, a declarat, marţi, Raed Arafat.

"După tragedia de la Giuleşti au fost luate mai multe măsuri. Numai că nu sunt suficiente măsurile de alarmare contra incendiului şi de depistare a fumului. Fiecare angajat trebuie să ştie nivelul lui de responsabilitate. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat la Giuleşti în august 2010 vedem că, din păcate, au fost mai multe aspecte care au favorizat apariţia acestei tragedii", a declarat, marţi, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

El a mai spus că printre cauzele tragediei din urmă cu un an de la Maternitatea Giuleşti au fost faptul că un angajat a plecat din secţia de nou-născuţi fără să aibă înlocuitor, că cineva a făcut improvizaţii la sistemul electric care au produs incendiul, dar şi că a lipsit de acolo sistemul de alarmare. Raed Arafat a subliniat că toţi aceşti factori au dus la "o tragedie cu un aşa mare impact".

"Din cauza asta răspunsul este că oricât vei face este posibil să mai apară cândva, undeva ceva. Nimeni nu poate să garanteze că niciodată nu vom mai vedea un incendiu sau o problemă în structurile sistemului sanitar, cum nu putem nega acest lucru în structurile oricărui sistem public sau privat. Important este să fie luate toate măsurile de prevenire, ştiind ce s-a întâmplat, să nu se mai repete aceste deficienţe, şi anume sistemele de alarmare împotriva incendiilor să existe şi să funcţioneze. De asemenea, este obligatorie verificarea periodică a instalaţiilor", a mai spus subsecretarul de stat.

Raed Arafat a precizat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează periodic controale şi au fost descoperite multe nereguli în spitale.

"Ceea ce este foarte important este reducerea la minimum a riscului apariţiei unor astfel de tragedii", a mai spus medicul Raed Arafat.

El a precizat că, totodată, trebuie responsabilizată partea umană şi evitate improvizaţiile.

"Factorul uman trebuie controlat. Nu am putut preveni perderile de vieţi omeneşti, dar nici nu am crezut că va fi salvat atunci vreun nou-născut prematur. Nu ne-am aşteptat la acest lucru. Sistemul sanitar românesc, medicii de la Spitalul «Grigore Alexandrescu» au salvat cinci copii născuţi prematur, situaţie destul de rară în orice spital din lume. A fost o surpriză foarte plăcută pentru noi. Nu am crezut aşa ceva. I-am spus domnului ministru (Cseke Attila, n.r.), care era atunci în Ministerul Sănătăţii după ora unu noaptea, când am revenit de la Giuleşti, că nu cred că va supravieţui vreun nou-născut. Erau prematuri, iar supravieţuirea unor prematuri cu arsuri este foarte rară în lume. Totuşi au fost salvaţi cinci bebeluşi", a continuat subsecretarul de stat.

Potrivit medicului Raed Arafat, Secţia de neonatologie de la Maternitatea Giuleşti este din toamna lui 2010 la standarde europene.

"Cu toate acestea, cred că toate instalaţiile din orice unitate de stat sau privată au un anumit grad de risc. Ministerul Sănătăţii a alocat, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti, 85 de miliarde de lei vechi pentru achiziţia sistemelor de avertizare contra fumului şi incendiilor, astfel încât 62 de unităţi sanitare, mai ales în maternităţi şi secţii ATI, au astfel de sisteme", a conchis Raed Arafat.

Citește și: Medic al Maternităţii Giuleşti: O tragedie similară celei din 16 august 2010 este exclusă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel