Data publicării:

Raed Arafat ia în calcul accesul în restaurante și alte spații închise doar cu vaccin, test sau anticorpi

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Guvern
Foto: Guvern

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre posibilitatea ca accesul în restaurante, cinematografe sau muzee să se facă doar cu „pașaportul” Covid-19.

„Italia a anunțat că permisul de sănătate va fi obligatoriu pentru persoanele care doresc să intre în baruri, restaurante, piscine, locații sportive, muzee, teatre începând din 6 august. Vi se pare o astfel de măsură una discriminatorie?”, a întrebat moderatorul Claudiu Pândaru de la Digi 24.

„Sincer, având în vedere problema sănătății publice, nu. De ce nu? Ți se dau mai multe variante. Te vaccinezi, te testezi sau, dacă ai trecut prin boală, ești scutit pe o perioadă de 180 de zile, cam asta e regula europeană. Dacă nu ești vaccinat, te testezi. Deci este o alternativă, față de cine este discriminarea? Față e cei care nu vor sub nicio formă nici măcar să se testeze? Aici devine protecție sanitară, nu mai este discriminare. Există foarte multe argumente în acest sens”, a răspuns șeful DSU.

Așa poate funcționa și economia

 

„Mai mult, noi cu asta permitem activităților economice să se desfășoare – poate cu o limitare oare, dar nu cu o limitare cum a fost înainte când nu avem vaccinul și când nu puteam să facem aceste lucruri. Acum se pare că există mai multe țări care acceptă această soluție ca să nu aibă un impact economic major cum a fost în perioadele de lockdown total”, a adăugat Arafat.

La întrebarea „O astfel de măsură vi s-ar părea una oportună în România?”, medicul Arafat a explicat: „Dacă începe să crească numărul de infectați, ajungi la astfel de soluții. Da, este posibil, în loc să închizi totul”.

„Dacă ajungem peste 3 la mie, vom ajunge să spunem că în interiorul restaurantelor scădem capacitatea, închidem, nu permitem să se deschidă. Ori o să permitem capacitate mai mare, dar cu condiția că cei care intră să ne asigurăm că nu transmit, că nu sunt bolnavi și așa mai departe. Există astfel de abordări”, a adăugat Raed Arafat.

România încă stă bine. Ar putea urma o creștere, dar în acest moment situația este sub control

 

„Noi încă stăm bine, chiar dacă se observă o creștere. Încă suntem cu 30 și ceva de pacienți în terapie intensivă, încă suntem cu 100 și ceva de cazuri pe zi. Nu înseamnă că nu vom observa la un moment dat o creștere mai rapidă, mai serioasă, dar vom urmări ce se întâmplă în celelalte țări.

Există această abordare că nu mai abordăm numărul total al cazurilor, ci mai degrabă impactul pe partea de spitalizare. Vedem dacă numărul total se traduce în internări masive în spital, în consum masiv de locuri de terapie intensivă sau nu, având în vedere că există un procent de vaccinați”, a mai spus el în aceeași emisiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel